Παραδοσιακά Χανιώτικα Καλιτσούνια με γέμιση μυζήθρα και φέτα

Καλιτσούνια με μυζήθρα και φέτα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ


Τα υπέροχα παραδοσιακά πιτάκια που δεν λείπουν ποτέ από το Πασχαλινό Κρητικό τραπέζι!


Υλικά

Ζυμάρι
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι ρακή
  • 1/2 περίπου κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι
Γέμιση
  • 1 κιλό μυζήθρα φρέσκια
  • 1/4 φέτα
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
Επιπλέον
  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι, για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι, για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  3. Την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
  4. Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τη μυζήθρα και τη φέτα με πιρούνι και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το πιπέρι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα στη μηχανή και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια ή την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα και κόβουμε με το μαχαίρι.
  6. Βάζουμε στο κέντρο κάθε τετραγώνου μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού μείγμα μυζήθρας, βρέχουμε γύρω - γύρω το ζυμάρι και κλείνουμε σαν φάκελο.
  7. Αραιώνουμε 1 κρόκο αυγού με λίγο νερό, αλείφουμε τα καλιτσούνια και πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, ανάλογα το φούρνο.

Καλιτσούνια με μυζήθρα και φέταΚαλιτσούνια με μυζήθρα και φέταΚαλιτσούνια με μυζήθρα και φέτα

ΠΗΓΗ: Marina Hatzidaki, ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget