Πρασοτυρόπιτα

Στριφτή Πρασοτυρόπιτα

ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Πρασοτυρόπιτα αγαπημένη και επειδή δεν έφτασε το υλικό έκανα και ένα μπαλάκι με τυρί.
Εχτές την έκανα, έκοψα την μισή σε επιθυμητά κομμάτια και τα έβαλα στην κατάψυξη να εχω όποτε θέλω.

Υλικά για την ζύμη:
650 γραμμάρια αλεύρι
180 γραμμάρια ηλιέλαιο
1 κουτάλι τις σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
345 γρ. περίπου χλιαρό νερό

100 γραμμάρια ηλιέλαιο περίπου για το άλειμμα της πίτας.


Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο νερό ή αλεύρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα ή και παραπάνω μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Ψιλοκόβουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να αχνιστεί.
Βάζουμε 4 πράσα ψιλοκομμένα, αναλόγως το μέγεθος, τα αφήνουμε να μαραθούν και αυτά με κλειστό καπάκι αλλά τα προσέχουμε και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για ένα τέταρτο.
Κατεβάζουμε από την εστία, αδειάζουμε το υλικό σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν είναι πια κρύο βάζουμε 3 αυγά ολόκληρα και τα ανακατεύουμε με το χέρι.
Μετά βάζουμε 200 γρ. τριμμένο με το χέρι τυρί, κατά προτίμηση κατσικίσιο με γίδινο, και τα ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια των 180 γρ. ή απλά σε 7 κομμάτια και ανοίγουμε το φύλλο μας. Αλείβουμε ηλιέλαιο με το πινέλο μας, το κόβουμε στη μέση και έχουμε δύο ημικύκλια.
Στην άκρη κάθε μισού φύλλου βάζουμε γέμιση (μπορούμε να βάλουμε και λιγότερο, δες φώτο), κλείνουμε τις άκρες και κάνουμε ρολό το οποίο τοποθετούμε στην μέση του ταψιού μας και έτσι συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα.
Αν δεν φτάσει το υλικό βάζουμε τυράκι ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Στο τέλος με το πινέλο αλείψουμε πάνω με λάδι και βρέχουμε με λίγο νεράκι να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για μία ώρα περίπου αναλόγως τον φούρνο.

Στριφτή ΠρασοτυρόπιταΣτριφτή ΠρασοτυρόπιταΣτριφτή ΠρασοτυρόπιταΣτριφτή ΠρασοτυρόπιταΣτριφτή Πρασοτυρόπιτα