Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ


Τραγανή, χρυσαφένια, μυρωδάτη τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο φτιαγμένο με τα χεράκια  μας!


Υλικά 

Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει η ζύμη)
  • 250 γρ. μαργαρίνη (μαλακή ή λιωμένη, για το άλειμμα των φύλλων)

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. φέτα τυρί (τριμμένη)
  • 200 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (π.χ. κασέρι, γραβιέρα, ένταμ)
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 1 γιαουρτάκι (στραγγιστό)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και αρχίζουμε να προσθέτουμε χλιαρό νερό σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να φτιάξουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα. 
  4. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη σε όλη του την επιφάνεια και το διπλώνουμε σαν φάκελο (σαν να φτιάχνουμε σπιτική "σφολιάτα").
  5. Τοποθετούμε τα διπλωμένα φύλλα στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για να σφίξουν.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, τα κίτρινα τυριά, τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι και το πιπέρι. Δεν προσθέτουμε αλάτι γιατί τα τυριά είναι ήδη αλμυρά.
  7. Βγάζουμε το πρώτο φύλλο από το ψυγείο, το ανοίγουμε προσεκτικά και το στρώνουμε σε μεγάλο ταψί (λαδωμένο ή με λαδόχαρτο), φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα.
  8. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
  9. Ανοίγουμε και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, σφραγίζοντας καλά τις άκρες.
  10. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο ή λιωμένη μαργαρίνη και ραντίζουμε ελαφρώς με νερό για να γίνει πιο τραγανή.
  11. Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, με αέρα, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο
Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

Δημιουργός συνταγής: Ελένη Παπατσάνη

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!