
ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Ένα απλό αλλά αφράτο, νόστιμο και αρωματικό κέικ πορτοκαλιού με ξύσμα εσπεριδοειδών.
Υλικά
(το φλιτζάνι έχει χωρητικότητα 220 ml)
- 4 μεγάλα αυγά
- 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο (μείον ένα δάχτυλο)
- 1 + 1/3 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- Μπόλικο ξύσμα από πορτοκάλι, λεμόνι και περγαμόντο (ή ό,τι έχουμε)
- Ψιλοκομμένη κουβερτούρα (προαιρετικά, αλλά εξαιρετικά απολαυστική)
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο, λείο και να σχηματίζει φουσκάλες.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε απαλά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή στο χαμηλό του μίξερ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές κουρκούτι.
- Αν θέλουμε, ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη ή λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ή ταψάκι), φροντίζοντας να το στρώσουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C με αέρα, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο τα πρώτα 40 λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ να σταθεί 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.