Κέικ Πορτοκαλιού

Αφράτο κέικ πορτοκαλιού με ξύσμα

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ


Ένα απλό αλλά αφράτο, νόστιμο και αρωματικό κέικ πορτοκαλιού με ξύσμα εσπεριδοειδών.


Υλικά

(το φλιτζάνι έχει χωρητικότητα 220 ml)
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο (μείον ένα δάχτυλο)
  • 1 + 1/3 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • Μπόλικο ξύσμα από πορτοκάλι, λεμόνι και περγαμόντο (ή ό,τι έχουμε)
  • Ψιλοκομμένη κουβερτούρα (προαιρετικά, αλλά εξαιρετικά απολαυστική)


Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο, λείο και να σχηματίζει φουσκάλες.
  2. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο, μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή στο χαμηλό του μίξερ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές κουρκούτι.
  5. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη ή λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ή ταψάκι), φροντίζοντας να το στρώσουμε ομοιόμορφα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C με αέρα, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο τα πρώτα 40 λεπτά.
  8. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.

Αφράτο κέικ πορτοκαλιού με ξύσμαΑφράτο κέικ πορτοκαλιού με ξύσμαΑφράτο κέικ πορτοκαλιού με ξύσμα

Δημιουργός συνταγής: Souki Simeonidou

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!