Σαλάτα του Kαίσαρα (Caesar salad)

Caesar's Salad

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ (CAESAR SALAD)

Υλικά:
Για το κοτόπουλο:
• 700 γρ. στήθος κοτόπουλο φιλέτο
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι, χονδρό
• Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
• Ρίγανη
• Δεντρολίβανο

Για τα κρουτόν:
• 3 - 4 φέτες ψωμί του τοστ
• 40 γρ. βούτυρο
• 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 σκ. σκόρδο
• Δεντρολίβανο

Για το dressing:
• 15 γρ. αντζούγιες
• 1 σκ. σκόρδο
• 100 ml ελαιόλαδο, από το ψυγείο
• 1 κρόκο από μεσαίο αυγό
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• Αλάτι, χονδρό
• Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
• 100 ml ηλιέλαιο, από το ψυγείο

Για το σερβίρισμα:
• Μαρούλι ή iceberg
• Τριμμένη παρμεζάνα
• Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κοτόπουλο σαν πεταλούδα έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο μέγεθος
Ρίχνουμε πάνω το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και αλείφουμε το κοτόπουλο να πάει παντού
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μόλις κάψει ρίχνουμε το κοτόπουλο πάνω και ψήνουμε από κάθε πλευρά για 5-7 λεπτά
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη

Για τα κρουτόν:
Κόβουμε το ψωμί του τοστ σε κυβάκια και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι που ψήσαμε το κοτόπουλο μαζί με το βούτυρο και την πάπρικα
Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο από το ψωμί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο χωρίς να το κόψουμε, το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε να ψήνουμε ανακατεύοντας τακτικά
Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα και γίνει το ψωμί μας τραγανό, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη

Για το dressing:
Σε ένα multi βάζουμε μέσα τις αντζούγιες, το σκόρδο, 60 ml από το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα
Ρίχνουμε σιγά-σιγά σαν κορδόνι το μείγμα από το multi μέσα στο μπολ με τον κρόκο ανακατεύοντας παράλληλα
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε ένα ελαφρώς σφιχτό dressing

Για το σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο ή ένα μπολ βάζουμε λίγο από το dressing μας κάτω, από πάνω το μαρούλι μας χοντροκομμένο, το κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες, λίγο ακόμα dressing, μερικά κρουτόν, παρμεζάνα και σερβίρουμε

Tips:
Άμα προτιμάμε, μπορούμε να κόψουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια
Άμα ανησυχούμε μήπως δεν έχει ψηθεί το κοτόπουλο, μπορούμε να το βάλουμε στον φούρνο στους 180℃ για 15 λεπτά

Credits: Alex Foukas