Ελιοτυρόψωμο αφράτο και πεντανόστιμο

Αφράτο ελιοτυρόψωμο με φέτα και ελιές, έτοιμο ψημένο σε ταψί
Ένα μυρωδάτο, χωριάτικο ελιοτυρόψωμο που σπάει σε κομμάτια με το χέρι και εξαφανίζεται πριν προλάβουμε να σερβίρουμε το κυρίως! Αφράτο, με τυρί που λιώνει και ελιές που κάνουν κάθε μπουκιά να θυμίζει καλοκαίρι στο χωριό.

Υλικά (για 1 ταψί 28 εκ.)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 250-300 ml)
  • 300 γρ. φέτα, σπασμένη με τα χέρια
  • 15 ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση ή σε ροδέλες

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι μας.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας παράλληλα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια αλλά παραμένει μαλακή.
  3. Μόλις η ζύμη ομογενοποιηθεί και γίνει λεία, την σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, την απλώνουμε λίγο με το χέρι μέσα στον κάδο ή στον πάγκο και προσθέτουμε τη φέτα και τις ελιές.
  5. Ενσωματώνουμε προσεκτικά τα υλικά, ζυμώνοντας ελαφρά για να πάνε παντού. Δεν χρειάζεται πολύ δούλεμα – μόνο όσο να απλωθούν καλά στη ζύμη.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 28 εκ. και την απλώνουμε απαλά με τα χέρια.
  7. Την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά για περίπου 20-30 λεπτά.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια και να κάνει μια τραγανή κρούστα.
  9. Το αφήνουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

Δημιουργός συνταγής: Άννα Γιαννίκου