
ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ
Υλικά
- 200 ml χλιαρό γάλα
- 180 ml ηλιέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω)
- λουκάνικα κοκτέιλ
- λίγη μουστάρδα
- αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι για το άλειμμα
- λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το αυγό.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε τρία μέρη και ανοίγουμε κάθε μέρος σε φύλλο το οποίο κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια, σαν κρουασάν.
- Σε κάθε τρίγωνο, τοποθετούμε ένα κομμάτι λουκάνικου στην ευρύτερη πλευρά αφού αλείψουμε με λίγη μουστάρδα και τυλίγουμε το τρίγωνο από την ευρύτερη πλευρά προς την κορυφή, σχηματίζοντας ένα κρουασανάκι.
- Τοποθετούμε τα λουκανικοπιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις.
- Αλείφουμε τα κρουασανάκια με λίγο χτυπημένο αυγό για να πάρουν ωραίο χρώμα κατά το ψήσιμο και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε τα λουκανικοπιτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Δημιουργός συνταγής: Άννα Γιαννίκου
