Πατάτες ογκρατέν

Ψημένες πατάτες ογκρατέν με τυριά και μπέικον σε πυρέξ, με ωραία κρούστα

Ένα απολαυστικό και χορταστικό πιάτο. Ο συνδυασμός τυριών, μπέικον και μπαχαρικών θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. 


Υλικά

  • 5-6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες 
  • 5 φέτες μπέικον 
  • 3 αυγά 
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 
  • 1 κούπα τριμμένο πεκορίνο *
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα *
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
  • Σκόρδο σκόνη 
  • Πάπρικα 
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεφαλοτύρι ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.


Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. 
  • Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. 
  • Σε ένα μεγάλο πυρέξ, βάζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σκόνη και πάπρικα. 
  • Προσθέτουμε το χλιαρό μπέικον και λίγο από το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας καλά. 
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. 
  • Προσθέτουμε τα τυριά, κρατώντας λίγο για το πάνω μέρος, και ανακατεύουμε καλά. 
  • Ρίχνουμε το μείγμα κρέμας πάνω από τις πατάτες στο πυρέξ. 
  • Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω και αν θέλουμε, στάζουμε λίγο λάδι πιπεριάς. 
  • Σκεπάζουμε το πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. 
  • Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. 

Κολλάζ φωτογραφιών με τα στάδια παρασκευής Πατάτες ογκρατέν Κομμάτι από Πατάτες ογκρατέν σε πιάτο Κομμάτι από Πατάτες ογκρατέν σε πιάτο
Δημιουργός συνταγής: Effie Tsouras