
Δεν είναι το πιο γρήγορο φαγητό, αλλά σίγουρα αξίζει. Οι μπάμιες θέλουν το σιγανό τους βράσιμο και τη φροντίδα τους. Όπως και οι άνθρωποι δηλαδή.
Δημιουργός συνταγής: Σούλα Λεβέντη
Αν προτιμάτε τη γεύση της γάστρας και θέλετε τις μπάμιες πιο μελωμένες, χωρίς ανακάτεμα στην κατσαρόλα, τότε αυτή η εκδοχή ίσως μας ταιριάζει περισσότερο: Κοτόπουλο με μπάμιες στη γάστρα – φαγητό που λιώνει στο στόμα.
Υλικά:
- 1 κιλό μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
- 1 συσκευασία μπουτάκια κοτόπουλο (ή στήθος, ή ολόκληρο κομμένο σε μερίδες)
- 3–4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
- 3 ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στο multi
- ½ κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- Ζεστό νερό (όσο χρειαστεί για να καλυφθεί το φαγητό)
- Μερικά ντοματίνια, ολόκληρα
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός (για το τέλος)
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας και ξεπλένοντας τις μπάμιες (αν είναι φρέσκες), και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Αν είναι κατεψυγμένες, τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε ένα σουρωτήρι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει καλά. Αυτό δίνει πλούσια γεύση στη βάση του φαγητού.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και τον πελτέ, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κοτόπουλο.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο αλλά όχι να λιώσει.
- Τότε προσθέτουμε τις μπάμιες στην κατσαρόλα και χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να χυλώσει η σάλτσα.
- Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά ακόμη, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Απολαμβάνουμε με μπόλικο ψωμί γιατί θα το χρειαστούμε για την υπέροχη σάλτσα!
Παρατηρήσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
- Αν έχουμε φρέσκες μπάμιες, μπορούμε να τις ραντίσουμε με ξύδι και να τις αφήσουμε για λίγο στον ήλιο ή στον φούρνο στους 50°C, ώστε να μη βγάλουν σάλια.
- Το φαγητό γίνεται εξαιρετικό και με κατεψυγμένες μπάμιες αν δεν τις ανακατέψουμε πολύ.
- Θέλει χαμηλή φωτιά, χωρίς ανακάτεμα, μόνο κούνημα της κατσαρόλας.