Κοτόπουλο με μπάμιες στη γάστρα

Κοτόπουλο με μπάμιες και ροδέλες καρότου σε όμορφο πιάτο

Το κοτόπουλο λιώνει στη σάλτσα του και οι μπάμιες απορροφούν όλα τα αρώματα του φούρνου.


Υλικά

  • 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη 
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες 
  • 3 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες 
  • 500 γρ. μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες) 
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα 
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1/4 φλ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος 


Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. 
  3. Ρίχνουμε τα καρότα, τη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. 
  4. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. 
  5. Στο μεταξύ, σε ένα ταψί ή μια γάστρα απλώνουμε τις μπάμιες, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  6. Ρίχνουμε από πάνω το κοτόπουλο μαζί με όλη τη σάλτσα του από την κατσαρόλα. 
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν οι μπάμιες και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του. 


Προτάσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  • Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες μπάμιες, καλό είναι να τις ραντίσουμε πρώτα με ξίδι και να τις αφήσουμε 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα, ώστε να μη βγάλουν βλέννα. 
  • Για πιο πλούσια σάλτσα, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας στην κατσαρόλα. 


Δημιουργός συνταγής: Ασημινα Σταθης Κατράνης