
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ ΠΕΡΕΚ (ΦΥΛΛΩΤΑ)
Υλικά
- 3 φύλλα περέκ
- Λίγο βούτυρο ή λάδι
- Τυρί φέτα γύρω στα 150 γρ
- Τυρί κατίκι μισό φλιτζάνι
- Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό
- Νερό για το βρέξιμο των φύλλων
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε τη γέμιση σε μπολ, ανακατεύοντας τα τυριά μας και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
- Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι λίγο βούτυρο ή λάδι και το αφήνουμε να κάψει.
- Παίρνουμε ένα φύλλο και το βρέχουμε κάτω από τη βρύση για λίγο, δε θέλουμε να μαλακώσει πολύ.
- Το σπάμε σε μεγάλα κομμάτια να χωρέσει στο μεγάλο τηγάνι μας.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια τακτοποιημένα στο τηγάνι μας και περιμένουμε να ροδίσει η κάτω πλευρά.
- Στη συνέχεια γυρίζουμε την έτοιμη πλευρά προς τα πάνω και τοποθετούμε τη μισή μας γέμιση απλωτά να πάει παντού.
- Βρέχουμε και το δεύτερο φύλλο μας, το σπάμε και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση.
- Εν τω μεταξύ έχει ψηθεί η κάτω πλευρά.
- Κρατώντας τώρα το φύλλο το επάνω το άψητο με το χέρι μας ή με το καπάκι από κατσαρόλα το αναποδογυρίζουμε, ώστε το άψητο φύλλο να πάει κάτω και το ψημένο να έρθει πάνω, για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε από το πλάι του κάτω φύλλου και ανασηκώνοντας, 1 κ.γλ. βούτυρο ακόμα, περιστρέφοντας την πίτα να πάει το βούτυρο παντού και αφήνουμε να ροδίσει.
- Ξανά επαναλαμβάνουμε το ίδιο.
- Στην νέα ψημένη πλευρά του φύλλου βάζουμε γέμιση και ξανά βρεγμένο φύλλο και το γυρίζουμε το πάνω κάτω να ροδίσει, βάζοντας λίγο βούτυρο στο κάτω φύλλο.
- Αφού ψηθεί και η αυτή η πλευρά,την αναποδογυρίζουμε για τελευταία φορά και τη σερβίρουμε ζεστή.
Λίγα μυστικά ακόμα
- Μπορούμε στη γέμιση να βάζουμε ότι θέλουμε, φτάνει τα υλικά να έχουν συνοχή.
- Μπορούμε να βάλουμε και τυρί ή τυριά που να λιώνουν.
- Η συνταγή και μερικές άλλες, βρίσκονται στη συσκευασία του φύλλου.
- Προσέχουμε στη συγκεκριμένη συνταγή να μη βρέξουμε πολύ το φύλλο μας και παραμαλακώσει.
- Πατάμε λίγο τα φύλλα που βάζουμε με το χέρι μας ώστε να έχουμε ομοιόμορφη επιφάνεια.
- Τα φύλλα αυτά έχουν μακρά διάρκεια ζωής και έτσι μπορούμε να τα έχουμε στο ντουλάπι μας και να φτιάχνουμε ανά πάσα στιγμή το μεζεδάκι μας.
Δημιουργός συνταγής: Γιάννα Ζωγραφίδου, συνταγή Μαγειρικές διαδρομές
