
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ
Τραγανά εξωτερικά, αφράτα μέσα, με λαχταριστή γέμιση τυριού!
Υλικά (για 2 ταψιά της κουζίνας)
- 250 γρ. γιαούρτι (ό,τι έχετε, έβαλα φρέσκο κατσικίσιο)
- 100 ml σπορέλαιο
- 150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 αυγό + 1 ασπράδι (τον κρόκο τον κρατάμε για επάλειψη)
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 500-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. τυρί φέτα (ή άλλο τυρί της επιλογής σας)
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με συρμα το γιαούρτι, το λάδι, το βούτυρο, το αυγό, το ασπράδι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού, την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο και βάζουμε λίγη φέτα στο κέντρο.
- Διπλώνουμε και σχηματίζουμε πιτάκια στο σχήμα που θέλουμε.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν, περίπου 40-45 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Μαρινα Μισαηλιδου
