Κέικ σοκολάτα - βανίλια

Κέικ σοκολάτα-βανίλια σε πιατέλα κομμένο σε φέτες
Ένα απλό, αφράτο και γεμάτο άρωμα κέικ που συνδυάζει βανίλια και σοκολάτα. Είναι τόσο νόστιμο που εξαφανίζεται πριν κρυώσει! 

Υλικά

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα γάλα
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
  • 2 κ.σ. κακάο άγλυκο (κοσκινισμένο)
  • 3 κ.σ. γάλα (χλιαρό, για το κακάο)
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο στον κάδο του μίξερ, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να ασπρίσει.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, δίνοντας χρόνο στο κάθε ένα να ενσωματωθεί πριν ρίξουμε το επόμενο.
  3. Μόλις έχουμε ομοιογενές μείγμα, ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ζύμη λεία και αφράτη.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα του κέικ (22 εκ.).
  6. Ρίχνουμε στη φόρμα το μισό από το μείγμα.
  7. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κακάο στο χλιαρό γάλα μέχρι να γίνει παχύρρευστο μείγμα.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα κακάο στο υπόλοιπο της ζύμης και ανακατεύουμε καλά.
  9. Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από το λευκό, μέσα στη φόρμα.
  10. Με ένα καλαμάκι ή ένα μαχαίρι, σχηματίζουμε απαλές κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσουμε μαρμπρέ σχέδιο.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι ή ξυλάκι που βυθίζουμε στο κέντρο.
  12. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά.
  13. Ξεφορμάρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  14. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις

  1. Αν θέλουμε πιο έντονη σοκολατένια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη τριμμένη κουβερτούρα στο σοκολατένιο μέρος.
  2. Το κέικ διατηρείται 3-4 μέρες εκτός ψυγείου, καλά σκεπασμένο.
Κέικ σοκολάτα-βανίλια σε πιατέλαΚομμάτια από κέικ σοκολάτα-βανίλια πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη
Δημιουργός συνταγής: Elena Psillia