
Ένα απλό, αφράτο και γεμάτο άρωμα κέικ που συνδυάζει βανίλια και σοκολάτα. Είναι τόσο νόστιμο που εξαφανίζεται πριν κρυώσει!


Υλικά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 3 βανίλιες
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κούπα γάλα
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 2 κ.σ. κακάο άγλυκο (κοσκινισμένο)
- 3 κ.σ. γάλα (χλιαρό, για το κακάο)
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο στον κάδο του μίξερ, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, δίνοντας χρόνο στο κάθε ένα να ενσωματωθεί πριν ρίξουμε το επόμενο.
- Μόλις έχουμε ομοιογενές μείγμα, ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ζύμη λεία και αφράτη.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα του κέικ (22 εκ.).
- Ρίχνουμε στη φόρμα το μισό από το μείγμα.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε το κακάο στο χλιαρό γάλα μέχρι να γίνει παχύρρευστο μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα κακάο στο υπόλοιπο της ζύμης και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από το λευκό, μέσα στη φόρμα.
- Με ένα καλαμάκι ή ένα μαχαίρι, σχηματίζουμε απαλές κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσουμε μαρμπρέ σχέδιο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι ή ξυλάκι που βυθίζουμε στο κέντρο.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε πιο έντονη σοκολατένια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη τριμμένη κουβερτούρα στο σοκολατένιο μέρος.
- Το κέικ διατηρείται 3-4 μέρες εκτός ψυγείου, καλά σκεπασμένο.


Δημιουργός συνταγής: Elena Psillia