
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για πίτες
- 2 νεροπότηρα χλιαρό νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι
- 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 200 γρ. Βιτάμ λιωμένο
- 100 γρ. σπορέλαιο
- 400 γρ. φέτα, τριμμένη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε 700 γρ. αλεύρι.
- Ανοίγουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό.
- Ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας το αλάτι και σιγά - σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη (μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο ακόμα).
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε σε 6 κομμάτια.
- Πλάθουμε στρογγυλά και τα ανοίγουμε σε μικρά φύλλα.
- Λιώνουμε το Βιτάμ μαζί με το σπορέλαιο σε ένα μπολάκι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Τοποθετούμε τα μικρά φύλλα δύο - δύο το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, και τα ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο.
- Στην άκρη του φύλλου βάζουμε τριμμένη φέτα, ρολάρουμε δύο φορές και κόβουμε το φύλλο.
- Στριφογυρίζουμε δίνοντάς του σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Συνεχίζουμε από εκεί που κόψαμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε με τριμμένη φέτα, ρολάρουμε δύο φορές, κόβουμε, στριφογυρίζουμε.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια ζύμης.
- Τα βουτυρώνουμε καλά με το μείγμα Βιτάμ - σπορέλαιο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις, στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να κοκκινίσουν καλά.
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ραντίζουμε κατ' ευθείαν με νερό και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou



