Αμυγδαλόπαστα



ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ

Έτοιμη την πουλάνε στην Ελλάδα ως μαρσιπάν στα σούπερ μάρκετ, π.χ ΑΒ ως ΓΛΥΚΟ MASSEPAIN 50% 150 GR, 1,38 ευρώ τα 150 γραμ. Η σουηδική αμυγδαλόπαστα όμως είναι λιγότερο γλυκιά από το μαρσιπάν γιαυτό σας δίνω τη συνταγή να τη φτιάξετε εσείς πολύ εύκολα.

400 γραμ αμύγδαλα αποφλοιωμένα και στεγνά
500 ML άχνη
2 ασπράδια αυγού
5-6 πικραμύγδαλα ή σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου

Σε μπλέντερ κάνετε σκόνη τα αμύγδαλα.
Προσθέστε άχνη , ασπράδια και εσάνς και δουλέψτε τα όλα μαζί σε μια λεία πάστα.
Αν είναι υγρή προσθέστε λίγη άχνη και αν γίνεται πολύ σκληρή προσθέστε μερικές σταγόνες νερού. Σχηματίζουμε ρολό και τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Όση περισσέψει συντηρείται στην κατάψυξη.

ΤΑΡΤΑ/ΚΕΪΚ ΜΑΖΑΡΙΝΟΥ
200 γραμ βούτυρο μαλακωμένο
300 ML ζάχαρη
2 αυγά
300 ML αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γλ. μπέϊκινγκ
150 ML κρύο γάλα
2 κ.γλ. βανιλοζάχαρη ή 2 σωληνάκια βανίλιας
250 γραμ αμυγδαλόπαστα τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη
5-6 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου

ΑΠΛΟ ΓΛΑΣΟ
200 ΜΛ άχνη, κοσκινισμένη
1,5 κουτ.σούπας νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μίξερ χτυπάς 6-7 λεπτά βούτυρο και ζάχαρη να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτεις χτυπώντας τα αυγά ένα ένα, τη βανίλια, την εσάνς και σταδιακά την αμυγδαλόπαστα.
Ανακατεύεις στο αλεύρι το μπέϊκινγκ και τα κοσκινίζεις με ένα σουρωτήρι.
Ρίχνεις στο μίξερ το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
Μόλις ενωθούν σε ζύμη σταματάς.
Αδειάζεις σε φόρμα 24 εκατοστών ντυμένη με αντικολλητικό χαρτί ή βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνεις στους 175 αντιστάσεις επί 45 λεπτά περίπου.
Κάνεις δοκιμή με βελόνα να βγαίνει στεγνή.
Αφήνεις να κρυώσει πλήρως.
Φτιάχνεις το γλάσο ανακατεύοντας τα υλικά με κουτάλι.
Το απλώνεις ομοιόμορφα στην επιφάνεια του γλυκού .
Αφήνεις 2-3 ώρες να σφίξει.
Καλύπτεις με μεβράνη το γλυκό και αφήνεις να ωριμάσει ένα 24ωρο.
Όσο περισσέψει διατηρείται άψογα κομμένο μερίδες στην κατάψυξη.