
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με πλούσια κρέμα και τυριά που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
- 500 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
- 400 γρ. έμενταλ, τριμμένο
- 20 φέτες ζαμπόν
- 1 αυγό
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Για την κρέμα:
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. γάλα φρέσκο
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- Λίγο αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, ώστε να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός χωρίς σβόλους.
- Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος αργά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Μόλις η κρέμα πάρει μια βράση και αρχίσει να πήζει, την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα 4 κουταλιές της κρέμας πάνω από το φύλλο σφολιάτας.
- Στρώνουμε μία στρώση από τα τριμμένα τυριά και από πάνω τοποθετούμε τις φέτες ζαμπόν.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δημιουργώντας εναλλασσόμενες στρώσεις με κρέμα, τυριά και ζαμπόν, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
- Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πάνω από τα υλικά, καλύπτοντας πλήρως την πίτα.
- Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ και αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας με αυτό.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι για επιπλέον γεύση και υφή.
- Ψήνουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια και να ψηθεί καλά η σφολιάτα.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Xristina Gewrgiopoulou