Ζαμπονοτυρόπιτα

Πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με πλούσια κρέμα και τυριά που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


Πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με πλούσια κρέμα και τυριά που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας!


Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 500 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
  • 400 γρ. έμενταλ, τριμμένο
  • 20 φέτες ζαμπόν
  • 1 αυγό
  • Σουσάμι (προαιρετικά)

Για την κρέμα:
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. 
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, ώστε να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός χωρίς σβόλους.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος αργά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  4. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. 
  5. Μόλις η κρέμα πάρει μια βράση και αρχίσει να πήζει, την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  7. Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα.
  8. Απλώνουμε ομοιόμορφα 4 κουταλιές της κρέμας πάνω από το φύλλο σφολιάτας. 
  9. Στρώνουμε μία στρώση από τα τριμμένα τυριά και από πάνω τοποθετούμε τις φέτες ζαμπόν.
  10. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δημιουργώντας εναλλασσόμενες στρώσεις με κρέμα, τυριά και ζαμπόν, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  11. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πάνω από τα υλικά, καλύπτοντας πλήρως την πίτα. 
  12. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ και αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας με αυτό. 
  13. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι για επιπλέον γεύση και υφή.
  14. Ψήνουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια και να ψηθεί καλά η σφολιάτα.
  15. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!


Δημιουργός συνταγής: Xristina Gewrgiopoulou‎

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget