Σάμαλι



Μια συνταγή της κυρίας Palli Maria ‎για ΣΑΜΑΛΙ από την ομάδα στο Facebook Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!


Σάμαλι

Κορίτσια μου φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε! Πανεύκολο! Ούτε 7€ και βγάζει το ταψί η διάμετρος του 30 εκατοστά σε στρογγυλό. Και 40 επί 15 σε μακρόστενο. Σε κομμάτια 23 μεγάλα !!!!!

Υλικά
600 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό
1 μισή κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα του τσαγιού νερό
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού σόδα
2 μισή κουταλιές του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανηζμενη
1 σιμιγδάλι χοντρό
1 Ξύσμα λεμονιού
Λίγο βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με την ζάχαρη μετά ρίχνω την σόδα στο νερό και ανακατεύουμε με το γιαούρτι ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και την μαστίχα. Στο τέλος ρίχνουμε σχεδόν σιγά σιγά όλο το σιμιγδάλι. Αφήνουμε το μείγμα στο λεκανάκι για 35 Μ 40 λεπτά. Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου ανάλογα την κουζίνα.
Και προσοχή όχι πάνω κάτω η κουζίνα.. μόνο η κάτω αντίστασης!!!.
Μόλις είναι έτοιμο να βγει πρέπει να έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι. 6 νερό 8 ζάχαρη κούπες μια κανέλα και το λεμόνι που έχουμε ξύσει..το σιρόπι να έχει δέσει να είναι λίγο παχύ.. σιρόπια ζούμε και τα 2 καφτά.. το χαράζουμε και το αφήνουμε όλο το βράδυ να τραβήξει το σιρόπι.... Να μην ξεχάσω που το ξέχασα!!!!
Όχι αυτό το γλυκό στο ψυγείο. Κάπου δροσερά βάλτε το!