
ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
Απίστευτα αφράτα και πεντανόστιμα σουτζουκάκια!
Υλικά
Για τα Σουτζουκάκια- 500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμιού
- 150 ml. κόκκινο κρασί
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη Σάλτσα
- 500 gr. ώριμες ντομάτες
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 ml. κόκκινο κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 2-3 μοσχοκάρφια
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- Αλεύρι για το τηγάνισμα
Για το Πιλάφι
- 2 ποτήρια του νερού ρύζι της αρεσκείας σας π.χ κίτρινο-εδώ έβαλα Καρολίνα
- 6 ποτήρια νερού νερό
- λίγο αλάτι ή 1 κύβο
- 4 κουταλιές σούπας λάδι
Εκτέλεση
Για το Πιλάφι- Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι το ανακατεύουμε για λίγα λεπτά κι αμέσως μετά προσθέτουμε το νερό το πιπέρι και τον κύβο ή αλάτι .
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να σωθεί το νερό .
- Άλλος τρόπος είναι σουρωτό: βάζουμε νερό να βράσει στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε περίπου για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει το ρίχνουμε μέσα το ανακατεύουμε κι έτοιμο.
- Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα.
- Αφαιρούμε την κόρα και μουλιάζουμε το ψωμί σε κόκκινο κρασί, αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια ζυμώνουμε τον κιμά για τουλάχιστον 10 λεπτά!
- Σκεπάζουμε με σελοφάν και τον αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά.
- Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με το κορν φλάουρ ή το αλεύρι.
- Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο, ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λιγότερο από 1 φλυτζάνι νερό, ανάλογα τα υγρά που έχουν βγάλει οι ντομάτες.
- Βάζουμε την σάλτσα να σιγοβράζει.
- Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα, που θα έχει πάρει βράση και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές.
