Μπακλαβού, παραδοσιακό γλυκό Μυτιλήνης



ΜΠΑΚΛΑΒΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Υλικά (για μισή δόση)
1/2 κιλό φύλλα κρούστας, όσο πιο λεπτά γίνεται (χρησιμοποιήστε το φύλλο Βηρυτού του Κανάκη στην μοβ συσκευασία ή φρέσκο ντόπιο από καταστήματα που φτιάχνουν τέτοιου είδους φύλλα)
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος, λιωμένο κρύο
250 γρ. αμύγδαλα λευκά καβουρδισμένα και χοντροκομμένα

Σιρόπι
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
χυμό μισού μικρού λεμονιού
2 - 3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου ή
λίγες σταγόνες ανθόνερο

Εκτέλεση
Σιρόπι
Ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρόλι και το βράζουμε χωρίς να ανακατέψουμε,  περίπου 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Να γίνει σιροπάκι δεμένο.
Κλείνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα την εσάνς ή λίγο ανθόνερο.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Μπακλαβού
Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ σιγανή φωτιά.
Παίρνουμε ένα ταψάκι μακρόστενο μικρού μεγέθους, το μικρό ορθογώνιο πυρέξ, και το βουτυρώνουμε.
Παίρνομε τα φύλλα και τα ανοίγουμε τελείως.
Βάζουμε από πάνω το ταψί μας και τα κόβουμε από την έξω μεριά ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού. Πρέπει να έχουμε περίπου 20 φύλλα.
Τα κομμάτια που περίσσεψαν τα χρησιμοποιούμε κι αυτά και τα βάζουμε στην μέση του γλυκού.
Έχουμε χοντροκόψει το αμύγδαλο στο μούλτι.
Παίρνουμε ένα - ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και το στρώνουμε όμορφα μέσα στο ταψί μας.
Βάζουμε 5 φύλλα, σκορπίζουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης, ξαναβάζουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα, γέμιση, πάλι 5 φύλλα βουτυρωμένα, την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε με 5 φύλλα.
Χρησιμοποιούμε στα μεσαία φύλα τα κομμάτια που μας περίσσεψαν από το κόψιμο των φύλλων.
Βουτυρώνουμε και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο λίγο να παγώσει, για να μπορέσουμε να το κόψουμε, για περίπου μία ώρα.
Όταν το γλυκό έχει παγώσει το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα, να φουσκώσουν τα φύλλα και να ροδίσει.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει το γλυκό και σιροπιάζουμε με κρύο ή χλιαρό σιρόπι, προσεκτικά με μια κουτάλα.
Αφήνουμε με μερικές ώρες να τραβήξει ξεσκέπαστο και κόβουμε σε κομμάτια.

Σημείωση
Η γέμιση είναι ΜΟΝΟ αλεσμένα αμύγδαλα

Credits:
Roula's sweet corner
Μπακλαβού, παραδοσιακό γλυκό Μυτιλήνης