Φανουρόπιτα


ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ 

Aπό τις πιο ωραίες και πιο επιτυχημένες Φανουρόπιτες !!!
Φτιάξτε την μοιράσετε την και βοήθειά μας !!!
Την μονή δόση την κάνω σε ταψάκι μιας χρήσεως Sanitas το τετράγωνο πιο μεγαλο μεγεθος νο 134 κ την διπλή σε ταψακι 30 χ 25
Αν θέλουμε διπλή [το συνιστώ ] βάζουμε όλα τα υλικά που θα διαβάσετε από κάτω διπλά και 1 κουταλιά μόνο παραπάνω κονιάκ

Υλικά για 1 δόση ΕΔΩ
2 φλιτζάνια πορτοκάλι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια καλύτερα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι λάδι [βάζω καλαμποκέλαιο αλλά μπορούμε και με ελαιόλαδο ]
1 φαρίν απ των 500γραμ και μισό ακόμα πακέτο σύνολο 750 γραμ.--ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη περισσότερο-λιγότερο όχι .
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή (ραντίστε με νερό και αλευρώστε)
1 κουταλιά σούπας κανέλα ή γαρύφαλλο ή μιξ μαζί
ζάχαρη άχνη προαιρετικά

Επειδή κατά την παράδοση τα υλικά πρέπει να είναι 9, αν δεν βάλετε άχνη προσθέστε 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα αλεσμένη όχι λιώμα. Εγώ δεν βάζω καρύδια λιτή απλή με την νοστιμιά της .
Η Φανουρόπιτα θέλει χέρι, όχι μίξερ και όσο την φτιάχνετε να μελετάτε αυτό που θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος υγεία-δουλειά-ή ότι άλλο και να προσεύχεστε. Ε,κι ας πούμε ενα «Θεός σχωρές τη μανουλα του » καθώς θα γευόμαστε το γλυκό κομμάτι της φανουρόπιτας που θα μοιραστεί στις εκκλησιές μας.

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το λάδι με τη ζάχαρη και δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το πορτοκάλι-το κονιάκ-το κανελογαρύφαλλο -το μπεικιν και συνεχώς δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη θα το καταλάβετε .
Τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι θέλουμε το μείγμα να είναι λίγο πιο ρευστό ελάχιστα από του κέικ.
Ραντίζουμε με λίγο αγιασμό [καλό είναι άν έχετε], ή με νερό την σταφίδα να υγρανθεί λίγο να κολλήσει το αλεύρι -την αλευρώνουμε τινάζουμε να φύγει το περιττό και όπως έχουμε αδειάσει την Φανουρόπιτα στο ταψί ρίχνουμε από πάνω την σταφίδα και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα την βυθίζουμε ανακατεύοντας μέσα στο μείγμα να πάει παντού
(η γιαγιά μου ράντιζε με λίγες σταγόνες αγιασμό έτσι για το καλό, που πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι μας!)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου με αέρα αν υπάρχει για να δείτε αν ψήθηκε καλά κάντε το γνωστό ..βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε μία ακρούλα όχι στην μέση ποτέ κάθετε ότι ψήνουμε ξεφουσκώνει ,αν λοιπόν το μαχαίρι βγει καθαρό είναι έτοιμη
Τις σταφίδες τις αλευρώνουμε για να μην πάνε στον πάτο του ταψιού αλλά να είναι σκόρπιες

Σημείωση
Προσωπικά κάνω διπλή δόση στο ταψί του φούρνου να γίνει αρκετή να μοιράσω σε περισσότερο κόσμο μια και χρόνια που την φτιάχνω ξέρω ότι αρέσει πολύ.
Βάζω λοιπόν όλα τα υλικά διπλά που σας γράφω πιο πάνω σε δόση εκτός από το κονιάκ που προσθέτω μόνο 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον .

Φανουρόπιτα