Γαλακτομπούρεκο



Μια συνταγή της κυρίας Θεογνωστου Φροσως για ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Γαλακτομπούρεκο

Κρέμα
4 αυγά μεγάλα
200 γρ. ζάχαρη
800 γρ. γάλα πλήρες
1/4 κτ γλ αλάτι
2 βανιλίνες
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο για τα φύλλα

1 συσκευασία φύλλα κρούστας των 500γρ

Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από 1 λεμόνι
75 γρ. μέλι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα την φλούδα από το λεμόνι και μόλις πάρει βράσει ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μέλι, αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
Στο μίξερ βάζουμε τα αυγά και την ζάχαρη να αφρατέψει καλά. Χτυπάμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα το αλάτι τις βανίλιες και σε μέτρια φωτιά να πάρει μία βράση.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι που να πήξει καλά τη κρέμα για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα ) και χτυπάμε για 5 λεπτά για να κρυώσει καλά το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στον κάδο του μίξερ και πολύ απαλά ανακατεύουμε !
Η κρεμα μας είναι έτοιμη.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35x40, ώστε να πάει παντού το βούτυρο.
Βάζουμε τα μισά φύλλα και τα βουτυρώνουμε
Στη συνέχεια βάζουμε μέσα την κρέμα την απλώνουμε και γυρνάμε τα φύλλα μας προς τα μέσα.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε τα φύλλα μας.
Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο κλείνουμε τις άκρες και πιέζουμε με το πινέλο μας προς τα μέσα το φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο .
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο ελαφρώς και ρίχνουμε όλο το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε για 1,5 ώρα.
Στους 160° αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο
Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει όλο το σιρόπι