
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Υλικά
Για το προζύμι:
Για τη ζύμη:
- 5 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
- ή 3 φακελάκια.
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι
Για τη ζύμη:
- 1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
- 3 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- περίπου 1.250 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
Εκτέλεση:
- Πρώτη μας δουλειά το στύψιμο των πορτοκαλιών για να πάρουμε χυμό, ο οποίος δεν πρέπει να είναι παγωμένος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε δοχείο με καπάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και περιμέ-νουμε για 30΄ να φουσκώσει το προζύμι.
- Βάζουμε σε λεκάνη τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη και ανα-κατεύουμε καλά να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε στη συνέχεια το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε κατόπιν λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε δοχείο με καπάκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ ώρα (εγώ βάζω το δοχείο με την ζύμη στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείνω την πόρτα του, εννοείται χωρίς να τον βάλω σε λειτουργία).
- Έπειτα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
- Τα αφήνουμε στα ταψιά να φουσκώσουν τουλάχιστον για 30΄ και τα ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο τους 160ο C για 30΄ ανάλογα με τον φούρνο.