Ζαχαρομπακλαβάς (Παραδοσιακό Παριανό γλυκό)



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΖΑΧΑΡΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΙΑΝΟ ΓΛΥΚΟ) από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ζαχαρομπακλαβάς (Παραδοσιακό Παριανό γλυκό)

Ένα τέλειο παραδοσιακό Παριανό γλύκισμα που φτιάχνετε στις χαρες!
Ένας γρήγορος εναλλακτικός και πολύ νόστιμος μπακλαβάς γεμάτος αρώματα!
Είναι και νηστίσιμος!
Αν θέλετε να γίνει πιο χοντρός μπορείτε να το φτιάξετε σε μικρότερο ταψακι( εμένα μου αρέσει σε αυτό το πάχος 2 εκ. περίπου)

Υλικά Για ταψακι 35*25
200 γρ αμύγδαλο άσπρο
200 γρ καρύδια
350 γρ μέλι
150 γρ ζάχαρη
150 γρ νερό
4 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ κόφτη κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο ( στη μύτη τού κουταλιού)
Ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή κόντιτα (προαιρετικά) του πάει όμως πολύ
άχνη ζάχαρη για πασπαλισμα.

Εκτέλεση
Καλύπτω το ταψακι μου με λαδόκολλα και πασπαλιζω με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Στο μούλτι ψιλοκόβω τα αμύγδαλα και το καρύδι ( αρκετά ψιλοκομμένα όχι όμως σκόνη) και ανακατεύω με το σιμιγδάλι μου τα μπαχαρικά το ξύσμα και το γλυκό πορτοκαλιού.
Σε μια κατσαρολίτσα με χοντρό πάτο ρίχνω το μέλι μου και σε μέτρια φωτιά περιμένω να ρευστοποιηθεί .
Προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό και βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 3-4 λεπτά.
Το σιροπάκι μας θα κάνει χοντρές φουσκάλες.
Προσθέτω τα υλικά μου με το σιμιγδάλι ,το αμύγδαλο ,το καρύδι,τα κανελογαρύφαλλα ,το ξύσμα και το φρούτο.
Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα μας .
Ρίχνουμε το γλυκό στο ταψί καυτό απλώνουμε αρχικά με μια κουτάλα και πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
Πατάμε με το χέρι μας μέχρι να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα.
Αφήνουμε τουλάχιστον ένα βράδυ να κρυώσει καλά και να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια!
Μπορείτε να φυλάξετε σε κουτάκι καλά κλεισμένα για αρκετές μέρες!