Από τα καλύτερα πιάτα που μας έμαθαν οι Κρητικοί! Μου έλεγαν στο νησί ότι ο ντάκος είναι το (πρώην) φαγητό των φτωχών, την εποχή που έτρωγαν το υπόλοιπο ξερό ψωμί και δεν το πετούσαν, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι σήμερα. Τι άλλο είχε το σπίτι στην Κρήτη; Τυράκι, ντομάτες από τον λαχανόκηπο, ρίγανη μυρωδάτη και ελίτσες, για τους πιο ...γκουρμέ. Ετοιμο το πιάτο!
2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
αλάτι
προαιρετικά ελιές και κάπαρη
Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη
Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι
Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα.
Πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ρίγανη
Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε
Ο ντάκος μπορεί να χρησιμεύσει ως κυρίως πιάτο. Εχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλήρους γεύματος και δεν χρειάζεται συμπληρωματικό φαγητό. Ακόμη και ένα ποτήρι λευκό κρασί αντέχει ο κρητικός ντάκος.
Υλικά για τον αυθεντικό ντάκο
1 διπλό ντάκο κρίθινο2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
αλάτι
προαιρετικά ελιές και κάπαρη
Εκτέλεση
Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερόΨιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη
Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι
Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα.
Πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ρίγανη
Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε
Ο ντάκος μπορεί να χρησιμεύσει ως κυρίως πιάτο. Εχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλήρους γεύματος και δεν χρειάζεται συμπληρωματικό φαγητό. Ακόμη και ένα ποτήρι λευκό κρασί αντέχει ο κρητικός ντάκος.