
ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ
Υλικά
- γαύρος
- σκόρδο
- πιπεριά καυτερή
- δάφνη
- ξίδι
- κάπαρη
- αλάτι χοντρό
- μπόλικο πιπέρι
- πιπέρι σε κόκκους
- σπορέλαιο για τα βαζάκια
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το γαύρο από τα εντεράκια, κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά πιέζοντας με τον αντίχειρα μας όλο το κέντρο τραβώντας από πάνω προς την ουρά ψαριού.
- Στη συνέχεια το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει.
- Σε ένα λεκανάκι βάζουμε μια στρώση χοντρού αλατιού και μια σειρά γαύρο από πάνω, πάλι αλάτι και πάλι γαύρο και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Μετά πλένουμε καλά από το αλάτι το γαύρο μας και τον βάζουμε για άλλες 4 ώρες στο ξίδι.
- Όταν περάσει το 4ωρο, τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και όταν δεν έχει υγρασία τον βάζουμε με την σειρά στα βαζάκια ρίχνοντας ενδιάμεσα σκορδάκι, πιπερίτσα και κάπαρη.
- Ρίχνουμε το λαδάκι να καλύψει το γαύρο, πάνω - πάνω στο βαζάκι προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης και τοποθετούμε στο ψυγείο με κλειστό καπάκι.
Παρατηρήσεις
- Επειδή το ελαιόλαδο κρυσταλλώνει στο ψυγείο, να βγάζετε την ποσότητα που θέλετε λίγο πριν σερβίρετε.
- Στο σερβίρισμά σε πολλούς αρέσει και μαϊντανός και τριμμένο καροτάκι.
- Μπορεί να μείνει στο ψυγείο για πάρα πολλούς μήνες!
Δημιουργός συνταγής: Γιαγιά Μαίρη εν δράσει