Πατάτες ογκρατέν

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ


Η κρεμώδης υφή της κρέμας γάλακτος σε συνδυασμό με το λιωμένο τυρί δημιουργούν ένα απολαυστικό αποτέλεσμα που δύσκολα αντιστέκεται κανείς. 
Ιδανικό για ένα οικογενειακό τραπέζι ή μια επίσημη περίσταση.


Υλικά

  • Πατάτες (όσες χρειάζεται για να καλυφθεί το ταψί)
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 αυγό
  • Τυρί κασέρι ή γκούντα σε φέτες
  • Ζαμπόν σε φέτες
  • Μπέικον (προαιρετικά σε φέτες ή κομματάκια)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. 
  2. Τις βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, χωρίς όμως να διαλυθούν. Στραγγίζουμε καλά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. 
  4. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, ώστε να μην κολλήσουν οι πατάτες.
  5. Απλώνουμε μια στρώση από πατάτες στο ταψί. 
  6. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  7. Συνεχίζουμε με μια στρώση ζαμπόν και μπέικον. 
  8. Τοποθετούμε από πάνω φέτες τυριού κασέρι ή γκούντα. 
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δημιουργώντας στρώσεις με τα υλικά, μέχρι να τελειώσουν.
  10. Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. 
  11. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τις πατάτες, φροντίζοντας να καλυφθούν όλες οι στρώσεις.
  12. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. 
  13. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να λιώσει το τυρί.
  14. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε


Δημιουργός συνταγής: Κατερινα Μαδικα 
  
 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget