
ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Αυτά τα νηστίσιμα μηλοπιτάκια είναι το ιδανικό γλυκό για τις περιόδους νηστείας αλλά για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα.
Η ρετσίνα στη ζύμη δίνει μια ιδιαίτερη γεύση, ενώ η γέμιση από μήλα και καρύδια τα καθιστά αρωματικά και νόστιμα.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 πακέτο φαρινάπ (500 γρ.)
- 1 ποτήρι νερού σπορέλαιο
- ½ ποτήρι ρετσίνα
Για τη γέμιση
- 2 μήλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 κ.σ. καρύδια, χοντροκομμένα
- ½ κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το σπορέλαιο και τη ρετσίνα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το φαρινάπ και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τα τριμμένα μήλα με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τα καρύδια και την κανέλα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη (όσο ένα μπαλάκι) και τις ανοίγουμε σε μικρούς δίσκους.
- Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε δίσκου λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε προσεκτικά, πλάθοντας τα μηλοπιτάκια σε μισοφέγγαρα ή στρογγυλά σχήματα.
- Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αντίσταση, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, για περίπου 20-25 λεπτά.
- Μόλις τα μηλοπιτάκια ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.