
ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ, το γιαούρτι ή ακόμα και ως γέμιση σε γλυκά.
Υλικά
- 1 κιλό άγουρα σύκα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 6 ποτήρια νερό
- 200 γρ. γλυκόζη
- 4 βανίλιες
- 1 κ.σ. γαλαζόπετρα (ασβέστης)
- Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα σύκα.
- Τα βράζουμε τρεις φορές, για 5 λεπτά κάθε φορά. Οι δύο πρώτες βράσεις γίνονται σε νερό με γαλαζόπετρα, ενώ η τρίτη σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει το χυμό λεμονιού. Κάθε φορά που τα βράζουμε, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε τα τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού.
- Προσθέτουμε τα σύκα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να απορροφούν το σιρόπι, περίπου 30-40 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις βανίλιες και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να δένει και να γίνεται πιο παχύρευστο.
- Τέλος, προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι το σιρόπι να δέσει πλήρως.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν το τοποθετήσουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Δημιουργός συνταγής: Κατερινα Μαδικα