
Μια συνταγή της κυρίας Kiriaki Kiki Fotarelli για ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΦΡΑΤΖΟΛΕΣ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
1 φακελάκι μαγιά
1κ.γ.ζάχαρη
1 1/2κ.γ.αλάτι
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 αυγό
1/2 φλ. τσ. χλιαρό γάλα
1/4 φλ. τσ. χλιαρό νερό(για να διαλύσουμε το αλάτι)
νερό χλιαρό όσο πάρει(επειδή έχει υγρά η ζύμη θα χρειαστούμε περίπου
το1/4 φλυτζανιού του τσαγιού ή λίγο λιγότερο).
Υλικά (για 2 φρατζόλες)
1/2κ.αλεύρι(250 γρ. γ.ο.χ. και 250 γρ. για ζυμωτό ψωμί)1 φακελάκι μαγιά
1κ.γ.ζάχαρη
1 1/2κ.γ.αλάτι
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 αυγό
1/2 φλ. τσ. χλιαρό γάλα
1/4 φλ. τσ. χλιαρό νερό(για να διαλύσουμε το αλάτι)
νερό χλιαρό όσο πάρει(επειδή έχει υγρά η ζύμη θα χρειαστούμε περίπου
το1/4 φλυτζανιού του τσαγιού ή λίγο λιγότερο).
Για τη γέμιση
8 φέτες ζαμπόν
2 φλυτζάνια χοντροτριμμένα τυριά(γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο ή ότι άλλο τυρί έχετε στο ψυγείο σας)
2 φλυτζάνια χοντροτριμμένη φέτα
πάπρικα ή σκόνη σκόρδου ή μίγμα ανάμεικτων μπαχαρικών
(επίσης μπορούμε να βάλουμε ελιές, λιαστή ντομάτα, μανιτάρια, ψιλοκομμένη πιπεριά ανάλογα με το γούστο μας)
2 φλυτζάνια χοντροτριμμένη φέτα
πάπρικα ή σκόνη σκόρδου ή μίγμα ανάμεικτων μπαχαρικών
(επίσης μπορούμε να βάλουμε ελιές, λιαστή ντομάτα, μανιτάρια, ψιλοκομμένη πιπεριά ανάλογα με το γούστο μας)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μαγιά, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνουν σαν ψίχουλα.Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, το γάλα, το λεμόνι.
Έπειτα διαλύουμε το αλάτι σε 1/4 φλ.τσ. χλιαρό νερό και το προσθέτουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά όσο χλιαρό νερό πάρει(περίπου 1/4 φλ.τσ.).
Η ζύμη μας δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει περίπου μιάμιση ώρα.
Μετά την χωρίζουμε στην μέση.
Παίρνουμε την μισή και την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε μακρόστενό χοντρό φύλλο.
Βάζουμε την γέμιση, κλείνουμε σε ρολό και κάνουμε το ίδιο με το άλλο κομμάτι ζύμης.
Τοποθετούμε τις φρατζόλες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, τις χαράζουμε ελαφρώς, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα ακόμα.
Τοποθετούμε τις φρατζόλες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, τις χαράζουμε ελαφρώς, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα ακόμα.
Πριν τις βάλουμε στον φούρνο τις αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού διαλυμένο με λίγο γαλατάκι Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις για 30 λεπτά.
(Στην μισή ώρα βγαίνουν πολύ αφράτες και μαλακές, αν τις θέλετε πιο ξεροψημένες και τραγανές ψήνετε περίπου 40 με 45 λεπτά).
