
ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
Υλικά:
- 1,5 κιλό πατάτες
- 300 γρ μπέικον καπνιστό
- 250 γρ τυρί κίτρινο σε φέτες
- 300 γρ τυρί κίτρινο τριμμένο
- 2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Για την μπεσαμέλ:
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τής χρήσεις
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- 2 φλυτζάνια νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- 1 αβγό χτυπημένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες και μόλις κρυώσουν της κόβουμε σε φέτες.
- Ρίχνουμε στο ταψί λίγο φρυγανιά και ξεκινάμε να στρώνουμε στο ταψί της πατάτες.
- Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και καλύπτουμε με τυρί τριμμένο.
- Στην συνέχεια απλώνουμε το μπέικον και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά τριμμένη και στρώνουμε το τυρί σε φέτες.
- Τώρα για την μπεσαμέλ ζεσταίνουμε το λάδι και το αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις ζεσταθεί και δένει το μείγμα ρίχνουμε το νερό ανακατεμένο με το γάλα χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε καλά μην μας σβολιάσει.
- Αφού λοιπόν είναι βελούδινη η υφή της μπεσαμέλ την αφαιρείται από την φωτιά και μετά από δέκα λεπτά ρίχνετε το αυγό με το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και ρίχνουμε και λίγο από το τυρί το τριμμένο.
- Απλώστε την μπεσαμέλ και ψήστε για μία ώρα περίπου σε αέρα στους 180 βαθμούς (καλό θα ήταν για την μπεσαμέλ από την αρχή να είναι χαμηλή φωτιά)
Δημιουργός συνταγής: Σελιδα μαγειρικής Χριστιανός Γιώργος.
