Για το παντεσπάνι
Για το σιρόπι
- 6 αυγά΄
- 6 κουτ.σούπας ζάχαρη
- 6 κουτ.σούπας αλεύρι
- 4 κουτ.σούπας κακάο
- 4 κουτ.σούπας σπορέλαιο
- 1 βανίλια
- 2 κ.γ κοφτά μπέικιν
Για το σιρόπι
- 300 γρ.ζάχαρη
- 350 γρ.νερό
- 1 βανίλια
- 2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά)
- 1 κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε)
Εκτέλεση
- Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.
- Ρίχνω και τη βανίλια.
- Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.
- Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μείγμα των αυγών με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.
- Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 25χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.
- Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω)
- Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.
- Αφήνω να κρυώσει.
Για την λευκή κρέμα
εδώ έκανα μια δική μουαλλαγή γιατί μου αρέσει περισσότερο αυτή η φυτική σαντιγί- 1 φυτική σαντιγί (κρύα)του ενος λίτρου εχω φώτο για την σαντιγί
- 1 κουτάκι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Χτυπάωτην σαντιγί, προσθέτω το ζαχαρούχο και τη βανίλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.
Για την γκανάζ
- 200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 200γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)
- 1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη
Εκτέλεση
- Βράζω το γάλα, το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθέτω και το μέλι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή
- Για να κάνω ατομικά παστάκια κόβω στο μέγεθος του ποτηριού που θέλω να κάνω το παστάκι μου, βάζω την κρέμα και από πάνω την σοκολάτα.
- Ο στολισμός είναι στην δίκη σας φαντασία!
Δημιουργός συνταγής: Γιαγιά Μαίρη εν δράσει, συνταγή Σόφη Τσιώπου
