
Απλά τέλειο!
3/4 ποτηριού λάδι ελαφρύ
1 ποτήρι ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά
400 γρ γιαούρτι αγελάδος 2%
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια 1 κ.σ γεμάτη μπεικιν παουντερ
3 ποτήρια νερό
Το χυμό και τη φλούδα
από 1 πορτοκάλι
Κόβω τα φύλλα μου σε λωρίδες και σε μικρότερα κομμάτια στη συνέχεια.
Τα αφρατευω πολύ καλά με τα χέρια μου και τα αφήνω να ξεραθούν στον αέρα για αρκετή ώρα.
Στον κάδο του μιξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάω αρχικά τα ασπράδια μου σε μαρέγκα.
Την αδειάζω σε ένα άλλο μπολ και αφήνω στην άκρη.
Βάζω στον κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάω για πέντε λεπτά να αφρατέψουν να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτω σταδιακά το λάδι το ξύσμα των πορτοκαλιών και το γιαούρτι μου.
Χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τη μαρέγκα μου μέσα στο μείγμα των αυγών.
Ανακατεύω με μία μαρίζ.
Λαδωνω ένα ταψάκι 34 - 36 εκ. και παίρνω το 1/3 περίπου από το φυλλο μου το σπασμένο και το βάζω στη βάση του ταψιού.
Ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς τα φυλλα.
Το υπόλοιπο φύλλο το πρόσθετω μέσα στο μείγμα μου σταδιακά ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Τέλος προσθέτω και το μπέικιν πάουντερ.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και ρίχνω το κρεμωδες μείγμα πανω απο το ψημένο φυλλο.
Ψήνω το γλυκό μου για 45 λεπτά περίπου.
Βγάζω και αφήνω να κρυώσει.
Ετοιμάζω το σιρόπι μου.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά.
Σιροπιάζω το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
3 φλ κρεμα γάλακτος
3/4 φλ ζάχαρη
3 κ.γ γεμάτα σαλέπι πολιτικό
1/4 κ.γ μαστίχα σε σκόνη
Στο 1 φλιτζάνι γάλα που κράτησα διαλύω καλά τη μαστίχα και το σαλέπι. Τα ανακατεύω πάρα πολύ καλά.
Μόλις κάψει το γάλα στην κατσαρολα προσθέτω το γάλα με το σαλέπι.
βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μη φουσκώσει το γάλα.
όταν αρχίζει να μοιάζει σαν μία αραιή μαστιχωτή κρέμα τότε κατεβάζω από τη φωτιά.
Αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζω το μείγμα μου ιδανικά σε ένα μεταλλικό μπολ το κλείνω καλά και το βάζω στην κατάψυξη για 2 ώρες περίπου.
Το βγάζω το αφρατεύω ω χτυπώντας το στο μίξερ και το ξαναβάζω στην κατάψυξη.
Μετά από τρεις ώρες πάλι βγάζω και αφρατευω το παγωτό μου.
Κάνω για άλλη μία φορά αυτή τη διαδικασία και έπειτα το διατηρώ στην κατάψυξη.
Αν έχω παγωτομηχανή Απλά ακολουθώ τις οδηγίες του κατασκευαστή...
Υλικά
Για την πορτοκαλόπιτα
1/2 κιλό φύλλο κρούστας3/4 ποτηριού λάδι ελαφρύ
1 ποτήρι ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά
400 γρ γιαούρτι αγελάδος 2%
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια 1 κ.σ γεμάτη μπεικιν παουντερ
Για το σιρόπι
3 1/2 ποτήρια ζάχαρη3 ποτήρια νερό
Το χυμό και τη φλούδα
από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαινω το φούρνο μου στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.Κόβω τα φύλλα μου σε λωρίδες και σε μικρότερα κομμάτια στη συνέχεια.
Τα αφρατευω πολύ καλά με τα χέρια μου και τα αφήνω να ξεραθούν στον αέρα για αρκετή ώρα.
Στον κάδο του μιξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάω αρχικά τα ασπράδια μου σε μαρέγκα.
Την αδειάζω σε ένα άλλο μπολ και αφήνω στην άκρη.
Βάζω στον κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάω για πέντε λεπτά να αφρατέψουν να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτω σταδιακά το λάδι το ξύσμα των πορτοκαλιών και το γιαούρτι μου.
Χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τη μαρέγκα μου μέσα στο μείγμα των αυγών.
Ανακατεύω με μία μαρίζ.
Λαδωνω ένα ταψάκι 34 - 36 εκ. και παίρνω το 1/3 περίπου από το φυλλο μου το σπασμένο και το βάζω στη βάση του ταψιού.
Ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς τα φυλλα.
Το υπόλοιπο φύλλο το πρόσθετω μέσα στο μείγμα μου σταδιακά ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Τέλος προσθέτω και το μπέικιν πάουντερ.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και ρίχνω το κρεμωδες μείγμα πανω απο το ψημένο φυλλο.
Ψήνω το γλυκό μου για 45 λεπτά περίπου.
Βγάζω και αφήνω να κρυώσει.
Ετοιμάζω το σιρόπι μου.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά.
Σιροπιάζω το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Για το παγωτό καϊμάκι
Υλικά
3 φλ κατσικίσιο γάλα Όλυμπος3 φλ κρεμα γάλακτος
3/4 φλ ζάχαρη
3 κ.γ γεμάτα σαλέπι πολιτικό
1/4 κ.γ μαστίχα σε σκόνη
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρολίτσα βάζω την κρέμα γάλακτος τη ζάχαρη και τα 2 φλιτζάνια γάλα από τα 3 σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.Στο 1 φλιτζάνι γάλα που κράτησα διαλύω καλά τη μαστίχα και το σαλέπι. Τα ανακατεύω πάρα πολύ καλά.
Μόλις κάψει το γάλα στην κατσαρολα προσθέτω το γάλα με το σαλέπι.
βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μη φουσκώσει το γάλα.
όταν αρχίζει να μοιάζει σαν μία αραιή μαστιχωτή κρέμα τότε κατεβάζω από τη φωτιά.
Αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζω το μείγμα μου ιδανικά σε ένα μεταλλικό μπολ το κλείνω καλά και το βάζω στην κατάψυξη για 2 ώρες περίπου.
Το βγάζω το αφρατεύω ω χτυπώντας το στο μίξερ και το ξαναβάζω στην κατάψυξη.
Μετά από τρεις ώρες πάλι βγάζω και αφρατευω το παγωτό μου.
Κάνω για άλλη μία φορά αυτή τη διαδικασία και έπειτα το διατηρώ στην κατάψυξη.
Αν έχω παγωτομηχανή Απλά ακολουθώ τις οδηγίες του κατασκευαστή...
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου