
ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Μια παραδοσιακή, τραγανή πίτα γεμάτη αρωματική γέμιση με σπανάκι, φέτα και μυρωδικά.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι & πιπέρι
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 3 αυγά
Για τη συναρμολόγηση:
- 8 φύλλα χωριάτικα, έτοιμα
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το σπανάκι και το ζεματάμε για 1-2 λεπτά σε καυτό νερό.
- Το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση, συνεχίζουμε με άλλα 3 λαδωμένα φύλλα και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Καλύπτουμε με τα 2 τελευταία φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά.
- Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση! 😊
Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου
