Καρότο τουρσί και Τουρσί ανάμεικτων λαχανικών



Δυο συνταγές της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΑΡΟΤΟ ΤΟΥΡΣΙ και ΤΟΥΡΣΙ ΑΝΑΜΕΙΚΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Καρότο τουρσί και Τουρσί ανάμεικτων λαχανικών

Καρότο τουρσί.... και τουρσί ανάμεικτων λαχανικών ....!!!!
Πως τα φτιάχνουμε και πώς τα διατηρούμε......!!!!
Ένα υπέροχο συνοδευτικό !!!!Συνοδεύει υπέροχα και τα όσπρια μας!!!


Για το καρότο τουρσί

(για 2 βαζάκια μεγάλα)
10 μέτρια καρότα
3-4 σκελίδες σκόρδο
Πιπέρι σε κόκκους

3 κούπες νερό
1 1/2 κούπα ξύδι
1 κ.σ γεμάτη αλάτι
1 κ.σ γεμάτη ζάχαρη

Εκτέλεση
Καθαρίζω τα καρότα μου τα κόβω στη μέση και μετά τα κόβω σε μπαστουνάκια δηλαδή περίπου στα 3, να είναι όλα ισομεγέθη.
Καθαρίζω τα σκόρδα μου και τα κόβω σε λεπτές φετούλες.
Πλένω σχολαστικά τα βάζα μου και τα βάζω να αποστειρωθούν μαζί με τα καπάκια τους στο φούρνο στο αερόθερμο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά.
Όσο αποστειρώνω τα βάζα μου ετοιμάζω την άρμη.
Σε μία κατσαρολίτσα βάζω το νερό το ξύδι το αλάτι και τη ζάχαρη και βράζω μέχρι να διαλυθούν καλά.
Βάζω τα καρότα μου στα αποστειρωμένα βάζα και σκεπάζω μέχρι επάνω καλά με την άρμη.
Κλείνω πολύ καλά τα βάζα μου.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βαθιά τοποθετώ μία πετσέτα στον πάτο της( για να μην σπάσουν τα βάζα) και γεμίζω με νερό.
Μόλις πάρει βράση βάζω τα βάζα μου μέσα.
Το νερό θα πρέπει σχεδόν να σκεπάζει τα βάζα. Αν πετάγονται νερά κατά το βρασμό χαμηλώνω πολύ λίγο τη φωτιά.
Βράζω για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει πάλι ο βρασμός.
Βγάζω προσεκτικά και αφήνω να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο κονσερβοποίησης το τουρσί μας θα διατηρηθεί για 7-8 μήνες.
Φυλάω σε σκιερό δροσερό μέρος!
Μπορώ να το καταναλώσω άμεσα!


Για το ανάμεικτο τουρσί λαχανικών

( Για 4-5 βάζα)
1 μπουκέτο κουνουπίδι
3 καρότα
2 πιπεριές Φλωρίνης
2-3 ραπανάκια
2 αγγουράκια μικρά Κνωσσού Κρήτης
5-6 κλωνάρια σέλερι
Πιπέρι σε κόκκους μιξ( πολύχρωμα)
1 πιπερίτσα καυτερή αν θέλετε να γίνει πικάντικο

1,5 λίτρο νερό
750 ml ξύδι δυνατό
2 κ.σ γεμάτες αλάτι
2 κ σ γεμάτες ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένω καλά τα λαχανικά μου.
Χωρίζω το κουνουπίδι σε μπουκετάκια μικρά και κόβω τα υπόλοιπα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια.
Σε βραστό νερό ,βράζω για 3 λεπτά ακριβώς το κουνουπίδι τις πιπεριές και τα καρότα.
Τα αφήνω στο σουρωτό να στραγγίξουν καλά από τα υγρά τους.
Σε ένα άλλο μπολ κόβω και τα υπόλοιπα λαχανικά μου. Προσέχω να βγάλω τις ίνες από το σελερι και διαλέγω το τρυφερό τους μέρος.
( Δεν χρειάζονται ζεμάτισμα)
Πλένω σχολαστικά τα βάζα μου και τα αποστειρώνω στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.
Τοποθετώ μέσα στα αποστειρωμένα βάζα τα λαχανικά μου χωρίς να αφήνω κενά.....ενδιάμεσα ρίχνω και κόκκους πιπεριού.
Ετοιμάζω την άρμη.
Βάζω όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Γεμίζω ,όπως είναι καυτή, τα βάζα μου με τα λαχανικά μέχρι να σκεπαστούν καλά.
Κλείνω και φυλάω σε σκιερό δροσερό μέρος.
Διατηρούνται 7 - 8 μήνες.
Μπορώ να καταναλώσω μετά από 2 μέρες.
Σερβίρω τα λαχανικά μου με φρέσκο ελαιόλαδο!
Μετά το άνοιγμα του βάζου διατηρούμε στο ψυγείο!