Ντόνατς



Μια συνταγή του κυρίου Αλέξη Παράσχου για ΝΤΟΝΑΤΣ από τη σελίδα στο Facebook Foodlust


Ντόνατς

Υλικά:
180 γρ. γάλα
2,5 κ.γ. μαγιά ξηρή
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κρόκους αυγών
1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας ή 3 βανιλίτσες σε σκόνη
2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 κ.γ. αλάτι
Ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Για σοκολατένιο γλάσο:
1 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. γάλα

Για λευκό γλάσο:
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Στον πάτο ενός μεγάλου μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.
Έπειτα στο ίδιο μπολ χτυπάμε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι βανίλιας ή τις βανιλίτσες, ανάλογα με το τι διαθέτουμε, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Δεν βάζουμε το αλεύρι όλο μαζί για να διαλυθεί καλά μέσα στο μείγμα μας.
Στη συνέχεια βάζουμε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και στα χέρια μας και πλάθουμε μία ζύμη ελαστική και λεία για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες για αυτό δεν βάζουμε άλλα αυγά. Άμα κολλάει το μείγμα βάζουμε και άλλο αλεύρι στα χέρια μας.
Παίρνουμε τη ζύμη μας και λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλευράκι από πάνω, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Μετά από μία ώρα που η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει, βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας ώστε να μην μας κολλήσει και την κάνουμε σαν μία μπάλα.
Έπειτα την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε πάχος 1 εκατοστό.
Αφού την ανοίξουμε παίρνουμε ένα τσέρκι μικρού μεγέθους ή ακόμα πιο εύκολα μια κούπα και αρχίζουμε να κόβουμε να donuts.Έτσι θα μπορέσετε να τα γεμίσετε εάν θέλετε αργότερα.
Ειδάλλως πάρτε και ένα καπάκι από μπουκάλι και κάντε μια τρύπα και στη μέση.
Μετά αφήνουμε τα κομμένα donuts μας να φουσκώσουν πάλι για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα τηγάνι, ηλιέλαιο.
Όταν κάψει ρίχνουμε ένα με δύο donuts την φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού μας.
Θα καταλάβετε ότι θα είναι έτοιμα για γύρισμα όταν πάρουν αυτό το όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα.
Έπειτα τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν και απο εκεί το ίδιο χρώμα.
Παίρνουμε ένα πιάτο μεγάλο, βάζουμε μέσα εκεί χαρτί για να απορροφήσει το λάδι από τα donuts και τα αφαιρούμε εκεί.(Μην ανησυχείτε. Δεν θα απορροφήσουν λάδι τα donuts μας, εάν ακολουθήσετε την συνταγή κατά γράμμα).

Σερβίρισμα:
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα γλασάρουμε με τον εξής τρόπο: Σε ένα μπολάκι βάζουμε ζάχαρη άχνη και γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να νιώσει η άχνη ζάχαρη.
Έπειτα περιχύνουμε τα donuts.(Για λευκό γλάσο)
Σε ένα μπολάκι τοποθετούμε γάλα, ζάχαρη άχνη και κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει και το κακάο και η ζάχαρη άχνη. (Για σοκολατένιο γλάσο). Εάν θέλετε να γεμίσετε τα donuts εσωτερικά είτε με μαρμελάδα, είτε με πραλίνα φουντουκιού, βάλτε το υλικό της αρεσκείας σας σε ένα κορνέ (σακούλα ζαχαροπλαστικής),ανοίξτε με ένα μαχαίρι μια τρυπούλα μικρή, έτσι ώστε να χωράει η μύτη του κορνέ και τέλος γεμίστε.

Tips:
- Το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό.
- Εάν δεν σας αρέσει το πορτοκαλί σαν γεύση, μπορείτε να βάλετε ξύσμα φρούτου της αρεσκείας σας