Μοσχάρι στιφάδο



Μια συνταγή για ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΙΦΑΔΟ από τη σελίδα στο Facebook Instasuntages


Μοσχάρι στιφάδο

Ένα πιάτο για μερακλήδες! Δοκίμασα μια νέα συνταγή από cucina di caruso που πραγματικά θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι χτένι ή ελιά σε κομμάτια
750 γρ. κρεμμυδάκια Μπάρμπα Στάθης
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
200 γρ. κλασικός συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
15 + 15 ml. ξύδι μπαλσάμικο
200 + 50 ml. κρασί κόκκινο
4-5 φύλλα δάφνης
1 στικ κανέλας
5-6 μπαχάρια
2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
1+ 2 κ.γ. ζάχαρη
80 + 80 ml. ελαιόλαδο
650 + 100 ml. ζωμό βοδινού
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Σοτάρουμε το κρέας σε 80ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας τα κομμάτια να πάρουν χρώμα από παντού. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στο πλαί.
Χαμηλώνουμε την ένταση και σοτάρουμε στο λάδι την κανέλα, και τα μπαχάρια για 1 λεπτό ώστε να απελευθερώσουν τ’ αρώματα τους στο λάδι. Προσθέτουμε συνέχεια το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο να σοταριστούν μαλακά, ώστε να μελώσουν για περίπου 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρέας πίσω στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το μπαλσάμικο και στη συνέχεια το κρασί να πάρουν μια βράση για 4 λεπτά και ένα κουταλάκι ζάχαρη.
Προσθέτετε τα 650ml απ’ το ζωμό (κρατάτε 100ml. για τα κρεμμύδια) και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει ώστε να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Έχετε το νου σας στο κρέας, ώστε αν τα υγρά σωθούν πριν αυτό μαλακώσει, να προσθέσετε λίγο βραστό νερό.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και αν θέλει λίγο ακόμη ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μείνει μια πηχτή σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 80ml ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα απ’ έξω. Στη συνέχεια προσθέτουμε 15ml. μπαλσάμικο και 2 κ.γ. ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Μετά προσθέτετε τα 50 ml. κρασί και όταν αυτά εξατμιστούν, θα προσθέσετε τα 100ml. του ζωμού που κρατήσουμε στο πλάι. Όταν τελειώσουν τα υγρά, δοκιμάζουμε και αν θεωρείτε ότι χρειάζεται κι άλλο μαγείρεμα, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και μαγειρεύετε όλα μαζί για 5-10 λεπτά. Έτοιμο!

Η συνταγή στο instagram πατώντας στον σύνδεσμο: https://www.instagram.com/p/CHz7WuXFptr/