Χορτοτυρόπιτα



Μια συνταγή της κυρίας ‎Marina Hatzidaki για ΧΟΡΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Χορτοτυρόπιτα

πάντα επίκαιρη και αγαπημένη από όλους νομίζω..
Με ωραίο και νόστιμο φύλλο σαν σφολιάτα.. εξαφανίστηκε πριν ακόμα κρυώσει..

Ζυμάρι
1 κούπα νερό
500 γραμμάρια αλεύρι περίπου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τσικουδιά
Χυμό μισού λεμονιού
1 κ.γ. αλάτι

Σε λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά, προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά, και ζυμώνουμε πολύ καλά.. αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα περίπου... μοιράζουμε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια, το ένα ελάχιστα περισσότερο γιατί θα μπει στο πάτο.... ανοίγουμε τα φύλλα σχετικά λεπτά... αλείφουμε με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, πολύ καλά όλο το φύλλο... βάζουμε στο κέντρο ένα πιάτο μπρούμυτα και κόβουμε αχτινωτά γύρω γύρω σε οχτώ κομμάτια... αφαιρούμε το πιάτο και φέρνουμε ένα ένα τα κομμάτια στο κέντρο πάνω σ'άλλο...τα βάζουμε σε πιάτο με λαδόκολλα για να μην κολλήσουν, και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα...✓✓✓

Γέμιση
Τα χορταρικά που έβαλα εγώ είναι:
4 πράσα
Φύλλα από σέσκουλα
Σπανάκι
Λίγο μάραθο από το καταψύκτη
Άνιθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
1/2 κιλό φέτα

Σοτάρουμε τα πράσα με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μάραθο, λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοψηθούν...προς το τέλος προσθέτουμε τα σέσκουλα το σπανάκι, ανακατέβουμε και ψήνουμε μέχρι να μαραθούν...τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά, και τα αναμειγνύουμε με τα αυγά τη φέτα θρουλιστή, και πιπέρι.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε το κάτω φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο του ταψιού... στρώνουμε τη γέμιση, και ετοιμάζουμε το άλλο φύλο... κλείνουμε γύρω γύρω ενώνοντας τα φύλλα, βουτυρωνουμε ελαφρώς, ραντίζουμε λίγο νερό με το χέρι μας, ρίχνουμε λίγο σουσάμι προαιρετικά, χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 45-50 λεπτά... και καλή απόλαυση.