Κέικ σοκολάτας



Μια συνταγή της κυρίας Elena Psillia για ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κέικ σοκολάτας

Το πιο ωραίο σοκολατένιο κέικ 😍 δεν έχει σιρόπι αλλά η υφή του είναι σαν να είναι σιροπιαστό. Πρέπει οπωσδήποτε να το φτιάξετε!!🥰😋

Υλικά:
1 αυγό (μεγάλο)
1 κούπα ζάχαρη
170γρ γιαούρτι
1/4 κούπας σπορέλαιο, ηλιέλαιο
1 1/2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κούπα καφέ εσπρέσο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα κακάο σκόνη άγλυκο
1 κούπα αλεύρι γοχ
1 κγ σόδα
1/2 κγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κγ αλάτι

Για τη γκαναζ:
1 1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:
Σε ενα μπωλ βάζουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το λάδι, το γιαουρτι, τη βανίλια και χτυπάμε με μίξερ χειρός να ενωθούν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το κακάο και τον καφε και χτυπάμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα το μπεικιν πάουντερ το αλάτι και χτυπαμε να ενωθούν, περίπου 1 λεπτό.
Βουτυρώνουμε και αλευρωνουνε μια φόρμα ή ταψάκι 23 εκ και αδειάζουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στο ταψάκι όπως είναι να κρυώσει για 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε τη γκαναζ. Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και λίγο πριν τον βρασμό περιχύνουμε τις σταγόνες σοκολάτας, αφήνουμε λίγο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθουν.
Περιχύνουμε το κέικ και με μια σπάτουλα απλώνουμε παντού. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί η γκανάζ για τουλάχιστον 30 λεπτά. Οταν είναι έτοιμο κόβουμε με μαχαίρι το οποίο κάθε φορά καθαρίζουμε.