Γαλακτομπούρεκο



Μια συνταγή της κυρίας Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou ‎για ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Γαλακτομπούρεκο

1 λίτρο γάλα φρέσκο
500 gr κρέμα γάλακτος
1 φλ. σιμιγδαλι ψιλό
1/2 φλ. Ζάχαρη
4 βανιλιες
5 αυγα μέτρια
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 πακ. Φύλλα κρουστας
6-7 κ.σ. Βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γαλα , την κρέμα, την ζάχαρη και τις βανιλιες και τα Ζεσταίνουμε....μετά ρίχνουμε το σιμιγδαλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πηζει ελαφρα... αποσυρουμε από την φωτια και ρίχνουμε τ'αυγα, ένα-ενα ανακατεύοντας αμέσως και γρήγορα... προσθέτουμε και το βούτυρο....αφήνουμε λίγο στην άκρη....
Στρωνουμε Σ'ενα ταψί τα μισά φύλλα κάτω και τα βουτυρωνουμε εναλλάξ, ρίχνουμε την κρέμα και επαναλαμβανουμε το ίδιο με τα υπολοιπα φύλλα...χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180° για 45 περίπου λεπτά.

Για το σιροπι:
4 φλ. Ζάχαρη
2 φλ. Νερό
Χυμό από 1 πορτοκάλι
2 φλουδες πορτοκαλιού

Βράζουμε το σιροπι για 10 λεπτα
(Μετράμε από την ώρα που αρχίζει να βραζει)
Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο το σιροπιαζουμε με κρυο σιρόπι....
Η δοσολογία είναι για ένα 38αρη ταψί...