
Υλικά
(για παραλληλόγραμμο σκεύος περί τα 30×40 εκατ. ή στρογγυλό διαμέτρου 40 εκατ.)2 λίτρα γάλα
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2-2,5 φλ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
1/2 πακέτο βούτυρο (125 γραμ.) σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά
2 βανίλιες (κουτάκια) ή ξύσμα από ένα στικ βανίλιας
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.Ετοιμάζετε την γαλατόπιτα:
Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά βάζετε το γάλα να ζεσταθεί μαζί με τις βανίλιες ή το ξύσμα.
Προσθέτετε το βούτυρο, την ζάχαρη και το σιμιγδάλι.
Ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει το μείγμα και σβολιάσει.
Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε σιγά-σιγά τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το αδειάζετε σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς C μέχρι η γαλατόπιτα να πάρει καλά χρώμα και να έχει μια ωραία κρούστα.
Σε ένα κομμάτι χαρτί σχεδιάζετε το μοτίβο που θέλετε να έχει η επιφάνεια του γλυκού.
Το κόβετε με ψαλίδι ή κοπίδι και το τοποθετείτε πάνω στην γαλατόπιτα.
Πασπαλίζετε με άχνη και αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί με ένα μαχαίρι για να μην πέσει η άχνη που έχει πάνω και χαλάσει το σχέδιο.
Δημιουργός συνταγής: Theni Sotiropoulou