Στόλεν - Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί



Μια συνταγή της κυρίας Alexandra Lessi για ΣΤΟΛΕΝ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!


Στόλεν - Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο 2 ποτήρια γάλα, 5 κ.σ.ζάχαρη, 80 γρ μαγιά νωπή και 50 γρ αλεύρι. 
Σκεπάζουμε με αφήνουμε να φουσκώσει. 
Στον κάδο του βάζουμε 1 κιλό αλεύρι, 6 κρόκους αυγών, 25γρ βούτυρο, μισό ποτήρι περίπου Ίσως και λιγότερο κονιάκ και το προζύμι. 
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακιά. 
Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα μισό ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα, 400γρ φρούτα αποξηραμένα ψιλοκομμένα, σταφιδες και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και γαρίφαλο. 
Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη να πάνε παντού τα φρουτάκια. 
Αφήνουμε να φουσκώσει. 
Στη συνέχεια ζυμώνουμε ξανά λίγο και πιέζουμε τη ζύμη ώστε να γίνει σαν μία πίτα πάχους 2 εκ.
Μπορούμε να φτιάξουμε 2-3 μικρότερα γιατί είναι πολύ η ποσότητα. 
Σε κάθε ένα διπλωνουμε στα 2 αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει 1 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170βαθμούς για 1 ώρα περίπου. 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε αρκετή ζάχαρη άχνη και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο. 
Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο όπως είναι ζεστό το αλείφουμε με βούτυρο γάλακτος και πασπαλίζουμε με το μείγμα αχνης. 
Όταν κρυώσει το Στολεν το τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σταθεί μερικές μέρες.