Στόλεν - Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί



ΣΤΟΛΕΝ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ 


ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο 2 ποτήρια ΓΑΛΑ, 5 κ.σ. ΖΑΧΑΡΗ, 80 γρ. ΝΩΠΗ ΜΑΓΙΑ και 50 γρ. ΑΛΕΥΡΙ. 
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. 
Στον κάδο του βάζουμε 1 κιλό ΑΛΕΥΡΙ, 6 ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΥΓΩΝ, 25 γρ. ΒΟΥΤΥΡΟ, μισό ποτήρι περίπου ίσως και λιγότερο ΚΟΝΙΑΚ και το ΠΡΟΖΥΜΙ. 
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακιά. 
Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα μισό ποτήρι ΑΜΥΓΔΑΛΑ χοντροκομμένα, 400 γρ. ΦΡΟΥΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ψιλοκομμένα, ΣΤΑΦΙΔΕΣ και 1 κουταλάκι του γλυκού ΚΑΝΕΛΑ και ΓΑΡΙΦΑΛΟ. 
Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη να πάνε παντού τα φρουτάκια. 
Αφήνουμε να φουσκώσει. 
Στη συνέχεια ζυμώνουμε ξανά λίγο και πιέζουμε τη ζύμη ώστε να γίνει σαν μία πίτα πάχους 2 εκ.
Μπορούμε να φτιάξουμε 2 - 3 μικρότερα γιατί είναι πολύ η ποσότητα. 
Σε κάθε ένα διπλώνουμε στα 2 αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει 1 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε αρκετή ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ και ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ όπως ΚΑΝΕΛΑ, ΓΑΡΙΦΑΛΟ και ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ. 
Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο όπως είναι ζεστό το αλείφουμε με ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και πασπαλίζουμε με το μείγμα αχνης. 
Όταν κρυώσει το Στολεν το τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σταθεί μερικές μέρες.


Δημιουργός συνταγής: Alexandra Lessi

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!