Λαχανοντολμάς



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Λαχανοντολμάς

Υλικά :
1 λάχανο, 500 γραμ. κιμά ανάμικτο.
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλ. ρύζι για γεμιστά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αβγών
2 λεμόνια
1 κ.σ. κορν φλάουρ. 

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και μετά το νερό, το αφήνουμε να βράσει λίγο ή γέμιση 10 λεπτά.
Στο τέλος βάζουμε τα κρεμμύδακια φρέσκα, το άνηθο.
Στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας κοτσάνια από το άνηθο, λαχανόφυλλα. Κόβουμε το λαχανο έχει που είναι το κοτσάνι σαν ένα καπάκι και αδειαζουμε μέσα το λαχανο με ένα κουτάλι σαν λακκούβα Τοποθετούμε μέσα την γεμίσει βάζουμε το καπάκι και το δένουμε με σπανγω το λαχανο γύρω γύρω σφιχτός, σκεπάζουμε με πιάτο και προσθέτουμε ζεστό νερό και αλάτι, ελαιόλαδο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει. Καλό είναι αν έχωμε χύτρα να το βραζουμε έχει για πιο γρήγορα.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Για τη σάλτσα αυγολέμονο
Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, αραιώνουμε το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ. Στα σχόλια είναι οι φωτογραφίες από το μαγειρέματα.