
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Υλικά
Για το παντεσπάνι- ¾ φλιτζανιού αλεύρι
- 1 κ.τ. σουπας βούτυρο
- 4 αβγά
- ¼ φλιτζάνι κακάο
- 2 καψουλάκια βανίλιες
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 125γρ. σοκολάτα σε μπεν μαρι
- 1 φ.τ.καφε καφέ γάλα εβαπορέ
- 150ml κρέμα γάλακτος
- 200γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για την επικάλυψη
- 200γρ. λευκή κουβερτούρα
- 350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200γρ. τυρί κρέμα
- 2 κ.τ.σουπας ζάχαρη άχνη
- Ζαχαρωτά, Ασημένιες Μπαλίτσες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
- Ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάτε σε αφράτη μαρέγκα.
- Προσθέτετε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα.
- Την αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Χτυπάτε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.
- Ρυθμίζετε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο, εναλλάξ με το κακάο και το λιωμένο βούτυρο.
- Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε τη μαρέγκα σε δύο τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
- Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25x35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζετε μέσα το μίγμα.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και στρώνετε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα.
- Πιάνετε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα.
- Ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα.
- Αφήνετε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.
- Ετοιμάζετε και τη γέμιση: Βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος.
- Πριν πάρει βράση τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα.
- Στο μεταξύ λιώνετε στο multi τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα
- Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
- Ετοιμάζετε και την επικάλυψη του κορμού:
- Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύετε με το τυρί κρέμα.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή.
- Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σφίξει καλά η κρέμα.
- Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με τη σοκολατένια κρέμα κάστανου.
- Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα.
- Καλύπτετε το ρολό με τη λευκή κρέμα και με ένα πιρούνι δημιουργείτε κατά μήκος του γραμμές.
- Διακοσμείτε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνετε στο ψυγείο τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρετε.
ΠΗΓΗ: CANTINA
