Νηστίσιμα, Κρητικά κουλουράκια πορτοκαλιού



Μια συνταγή της κυρίας Siarka Sofia για ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ, ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook Χρυσές Συνταγες


Νηστίσιμα, Κρητικά κουλουράκια πορτοκαλιού

Με ολόκληρο πορτοκάλι και φυσικά με ελαιόλαδο, για να συνοδεύουμε τον καφέ μας τις μέρες της νηστείας !

Υλικά:
1 και ¼ κούπας ελαιόλαδο
1 και ¼ κούπας ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο γιατί θα πάρουμε και το ξύσμα)
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
¼ κούπας τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου 1-1,5 κούπα)
Σουσάμι και 1-2 κουταλιές ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη μεμβράνη μπορούμε από τις φέτες του. Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη αφού προσθέσουμε και τα κανελογαρύφαλλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε και το πορτοκάλι και το τσίπουρο. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα τουλάχιστον.
Πλάθουμε κουλουράκια με τα δυο χεράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ζάχαρη. Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Φτιάξτε τα ... και θα γίνουν ανάρπαστα !!!