
Με ολόκληρο πορτοκάλι και φυσικά με ελαιόλαδο, για να συνοδεύουμε τον καφέ μας τις μέρες της νηστείας !
Υλικά
- 1 και ¼ κούπας ελαιόλαδο
- 1 και ¼ κούπας ζάχαρη
- 1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο γιατί θα πάρουμε και το ξύσμα)
- 1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
- ¼ κούπας τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
- Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου 1-1,5 κούπα)
- Σουσάμι και 1-2 κουταλιές ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.
- Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη μεμβράνη μπορούμε από τις φέτες του.
- Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε πολύ καλά.
- Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη αφού προσθέσουμε και τα κανελογαρύφαλλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε και το πορτοκάλι και το τσίπουρο.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα τουλάχιστον.
- Πλάθουμε κουλουράκια με τα δυο χεράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ζάχαρη.
- Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί.
- Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Δημιουργός συνταγής: Siarka Sofia, συνταγή: cretangastronomy.gr