Μπακλαβάς με σπιτικό φύλλο



Μια συνταγή της κυρίας Χρυσανθης Μιχου για ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μπακλαβάς με σπιτικό φύλλο

Υλικά για τη ζύμη
3 αυγα
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
1 φλυτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 κ.σ. ξύδι
1/2 κ.γ. αλάτι
6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν παουντερ
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση
500 γρ. καρύδια
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

Υλικά για το σιρόπι
5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2 βανίλιες
χυμό από μισό λεμόνι

Βράζουμε το σιρόπι 10 λεπτά από το σημείο βρασμού.
500 γρ. βούτυρο λιωμένο

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά της ζύμης και έπειτα αλεύρι, αλάτι και μπέικιν και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 μπαλίτσες.
Παίρνουμε τις 10 μπαλίτσες, ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα (με λίγο νισεστέ ή καθόλου) σε μέγεθος ενός πιάτου περίπου 10 - 15 εκ. και βάζουμε τη μια πάνω στην άλλη με αρκετό νισεστέ ανάμεσα τους.
Έτσι ανοίγουμε και τις υπόλοιπες μπαλίτσες και κάνουμε άλλες 2 ντάνες με 10 φυλλαράκια βάζοντας μπόλικο νισεστέ ανάμεσά τους.
Παίρνουμε την πρώτη ντάνα και ανοίγουμε όλα μαζί τα φυλλαράκια στο μέγεθος του ταψιού 40 εκ., τοποθετούμε στο ταψί και βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο, στους 140 βαθμούς, για 15λεπτα.
Βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε τη μισή γέμιση, έπειτα τοποθετούμε από πάνω την άλλη ντάνα αφού την έχουμε ανοίξει στο μέγεθος ταψιού και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
Τέλος ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση, ανοίγουμε και την τρίτη ντάνα, τοποθετούμε στο ταψί, χαράζουμε μέχρι κάτω, περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο και βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις, για 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε στους 140 βαθμούς.
Μόλις πάρει λίγο χρώμα βγάζουμε από το φούρνο, περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 140 για 2 ώρες.
Μόλις ψηθεί το αφήνουμε έξω για 10 λεπτά και περιχύνουμε το κρύο σιρόπι.