Χοιρινό μπούτι με γλάσο



Μια συνταγή του κυρίου Dario Vicari για ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ από την ομάδα στο Facebook Λάτρεις της πίτσας και της ιταλικής κουζίνας


Χοιρινό μπούτι με γλάσο

Μια τυπική συνταγή από αγγλοσαξονικές χώρες, το οποίο είναι ιδανικό για μεσημεριανά γεύματα την Κυριακή και φυσικά για τα Χριστούγεννα.
Είναι ένα μπούτι που γυαλίζεται με πορτοκάλι και μέλι και ψήνεται στο φούρνο έως ότου το εξωτερικό γίνει τραγανό. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι η απαραίτητη παρουσία γαρίφαλων που στο μαγείρεμα και την ανάπαυση δίνουν στο κρέας μια πραγματικά μοναδική γεύση και μυρωδιά.
Για να διασφαλίσετε ότι το μπούτι μαγειρεύεται σωστά, πρέπει να προσέξετε μικρά πράγματα που είναι θεμελιώδη:
Το κομμάτι μπούτι πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, διαφορετικά όταν το βάζετε στο φούρνο θα χάσει υγρό και θα είναι πολύ στεγνό.
Δεν πρέπει ποτέ να παρακάνετε υπερβολικά την ποσότητα του γλάσου: απλώς μια πινελιά αλλιώς το κρέας δεν θα γίνει γλασέ και πάνω απ 'όλα το εξωτερικό θα παραμείνει μαλακό αντί να γίνει τραγανό.
Μόλις ετοιμαστεί, είναι καλύτερο να περιμένετε λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε έτσι ώστε να αφήσετε τα υγρά μαγειρέματος να στραγγίσουν πλήρως
Το εξωτερικό μέρος (το δέρμα) μπορεί να σερβιριστεί ξεχωριστά αφαιρώντας το εντελώς με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τα υγρά μαγειρέματος είναι απαραίτητα: το εσωτερικό μέρος του ζαμπόν, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι υπερβολικά στεγνό, επομένως συνιστάται η παροχή μιας συνοδευτικής σάλτσας που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας το υγρό μαγειρέματος του κρέατος αναμεμειγμένο με κόκκινο κρασί.
Ας περάσουμε τώρα στην παραδοσιακή συνταγή αυτού του αγγλικού μπούτι με γλάσο, για σερβίρισμα με πατάτες, λαχανάκια Βρυξελλών ή ακόμα και μια απλή σαλάτα.

Συστατικά για ένα μεγάλο κομμάτι μπούτι.
1 πορτοκαλί (όχι κόκκινο)
340 ml μέλι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα σκόνη γαρίφαλου
2 κιλά και μισό χοιρινό μπούτι με το δέρμα.
γαρίφαλο ολόκληρο
2 φύλλα δάφνης
Κρύο νερό

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Με έναν αποφλοιωτή πατάτας αφαιρέστε τη φλούδα πορτοκαλιού, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε το λευκό μέρος και στη συνέχεια αφήστε το. Πιέστε το πορτοκάλι αφαιρώντας τους σπόρους.
Ετοιμάστε το γλάσο αναμειγνύοντας μέλι, δύο κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι, κανέλα και σκόνη γαρίφαλου και αφήστε τα στην άκρη.
Βράζετε το κρέας σε βραστό νερό με 2 φύλλα δάφνης για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια αφαιρέστε από την κατσαρόλα, αφαιρέστε το επιφανειακό λίπος του κρέατος και κάντε τομές στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι (προς να κάνετε τις τομές μπορείτε να το βλέπετε στο τέλος της συνταγής).
Εισάγετε ολόκληρα τα γαρίφαλα σαν καρφιά στο εξωτερικό του κρέατος.
Μεταφέρετε το κρέας σε ένα ταψί και ψήστε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Για τα τελευταία 20 λεπτά μαγειρέματος, απλώστε την επιφάνεια του κρέατος με το γλάσο που προετοιμάστηκε νωρίτερα. Αφαιρέστε από το φούρνο, απλώστε με πορτοκαλιού στην επιφάνεια και φέρετε στο τραπέζι.
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Συμβουλή:
Πώς να κάνετε τομές στο κρέας
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε επιφανειακές τομές στο δέρμα του κρέατος με μέγιστο βάθος 0,5 cm και σε απόσταση περίπου 1 cm το ένα από το άλλο. Εάν είναι δυνατόν, κάντε τομές σε σχήμα διαμαντιού για οπτικό αποτέλεσμα.

Γλάσο για παγωμένο ζαμπόν
Το γλάσο μπορεί επίσης να παρασκευαστεί αναμειγνύοντας μέλι με:
- μουστάρδα
- Καστανή ζάχαρη
- διάφορα αρώματα.

Κοπή του κρέατος.
Κατά τη στιγμή της κοπής, το κρέας πρέπει να τοποθετηθεί σε σκληρή επιφάνεια (όχι σε πιάτο) και να κοπεί χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, κοφτερό μαχαίρι. Είναι απαραίτητο να κάνετε μια καθαρή κοπή για να λάβετε ομοιογενείς φέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο το κρέας όσο και την εξωτερική κρούστα.
Με αυτό το πιάτο σίγουρα θα κάνετε μια καλή εντύπωση στο τραπέζι: