Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι



Μια συνταγή του κυρίου tasosgiatsis για ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ από την ομάδα στο Facebook ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ


Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

1 χταπόδι
½ κιλό μακαρονάκι κοφτό
1 φ.του.καφε ξίδι
1 κρεμμύδι μεγάλο (ψιλοκομμένο)
1 φ.του καφε ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
2 νεροπότηρα ντομάτα (ψιλοκομμένη)
1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
½ κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη
3-4 κόκκους μπαχάρι
Πιπέρι
Αλάτι

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου 2 λίτρα νερό.
Πλένετε καλά το χταπόδι, το βάζετε μέσα και ζεσταίνετε την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Προσθέτετε το ξίδι και βράζετε το χταπόδι μέχρι να γίνει τρυφερό, για μισή ώρα τουλάχιστον.
Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε κομμάτια.
Αφαιρείτε και πετάτε το ράμφος του.
Κρατάτε λίγο από αυτό το ζωμό στην άκρη.
Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια του χταποδιού και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά ακόμη.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση.
Βράζετε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.
Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη ντομάτα καθώς και το χυμό ντομάτας.
Αφήνετε να πάρει βράση και προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλλα, το μπαχάρι και το χοντροτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύετε και αλατίζετε πολύ ελαφρά, γιατί το χταπόδι είναι αλατισμένο από τη φύση του.
Βράζετε για 15-20 λεπτά περίπου και δοκιμάζετε πόσο τρυφερό είναι το χταπόδι.
Αν έχει μαλακώσει αρκετά, ρίχνετε μέσα το κοφτό μακαρονάκι.
Ανακατεύετε και προσθέτετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό.
Συνεχίζετε το ανακάτεμα και αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτετε ακόμα ½-1 νεροπότηρο ζεστό νερό.
Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά -προσέχοντας το φαγητό γιατί κολλάει- μέχρι το μακαρονάκι να τραβήξει τα υγρά της κατσαρόλας.
Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να τραβήξει τα τελευταία υγρά του.
Ανακατεύετε πού και πού.
Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα.