Κιμαδόπιτα



Μια συνταγή του κυρίου tasosgiatsis για ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ


Κιμαδόπιτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
4 γεμάτες κ.σ γιαούρτι (στραγγιστό)
3/4φλ. ελαιόλαδο
3/φλ. νερό
2 αυγά

για τον κιμά:
500γρ. κιμά
4κ.της σούπας ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
2 καρότα τριμμένα
2-3 κουταλιά της σούπας μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Αλάτι
Πιπέρι
1κ.της σούπας μπούκοβο
1κ.της σούπας γλυκιά πάπρικα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Σόταρε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Άφησε τα για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας τα τακτικά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Πρόσθεσε τον κιμά και το καρότο.
Δυνάμωσε τη φωτιά και συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.
Πρόσθεσε τα μπαχαρικά και άφησε τον κιμά να μείνει σχεδόν με το λάδι του, που θα έχει γίνει κόκκινο από την πάπρικα και το καρότο. Πρέπει να πιει όλα τα υγρά του.
Τέλος, πασπάλισε με το μαϊντανό. Ανακάτεψε και άφησε τον στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
Σε ένα μπολ, χτύπα το 1 αυγό, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό με σύρμα.
Χρησιμοποίησε ταψί με διάμετρο όσο το άνοιγμα του φύλλου.
Δεν πρέπει να περισσεύει καθόλου φύλλο στις άκρες.
Αν έχεις μικρότερο ταψί κόψε το φύλλο ακριβώς στην διάμετρο του ταψιού.
Τα κομμάτια που περισσεύουν από τις άκρες τα στρώσε τα στην μέση της πίτας. Λάδωσε το ταψί και στρώσε 1 φύλλο.
Περίχυσε με 2 κουταλιές από το υγρό μείγμα με το γιαούρτι και άλειψε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Στρώσε το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει φύλλο στις άκρες.
Περίχυσε με λίγο μείγμα γιαουρτιού και άλειψε .
Στρώσε το 3 φύλλο, κατά τον ίδιο τρόπο, και άλειψε με γιαούρτι.
Πασπάλισε πεταχτά με τα δάχτυλα, τον ψημένο στεγνό κιμά, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Κάλυψε με το 4 φύλλο.
Περίχυσε λίγο μείγμα γιαουρτιού και άλειψε με πινέλο να πάει καλά σε όλη την επιφάνεια.
Πασπάλισε την υπόλοιπη γέμιση κιμά πεταχτά, σε όλη την επιφάνεια.
Κάλυψε με το προτελευταίο και τελευταίο φύλλο, αφού ραντίσεις ενδιάμεσα και αλείψεις όλη την επιφάνεια με λίγο υγρό μείγμα γιαουρτιού.
Τέλος, χάραξε την επιφάνεια της κιμαδόπιτας σε κομμάτια.
Σε όσο μείγμα γιαουρτιού έχει περισσέψει, πρόσθεσε 1 αβγό.
Ανακάτεψε καλά και περίχυσε όλη την επιφάνεια της πίτας. Άλειψε να πάει παντού.
Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει καλά.