Παραδοσιακή χωριάτικη χορτοτυρόπιτα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΧΟΡΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Παραδοσιακή χωριάτικη χορτοτυρόπιτα

Το άρωμα της και η γεύση της δεν περιγράφεται!
Για αυτό όταν θα μπω στην κουζίνα να φτιάξω χορτόπιτα θα φτιάξω μεγάλες ποσότητες και θα φυλάξω και στην κατάψυξη όπως έκανα και τώρα για ώρα ανάγκης!

Υλικά
1 κιλό σπανάκι τρυφερό
1/2 κιλό σέσκουλα
1/2 κιλό λάπατα και ζοχούς και άγρια χόρτα
1 κιλό περίπου καυκαλήθρες και μυρώνια
2 ματσάκια άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 ματσάκια μάραθο
15 κρεμμυδάκια
5 πράσα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλ τραχανά
1 κιλό φέτα

Για το φύλλο
1,5 κιλό αλεύρι
120 ml ελαιόλαδο
1/2 σφηνάκι ξύδι
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες γιαούρτι
2 κ.γ αλάτι
2,5 κούπες περίπου χλιαρό νερό
Νισεστέ για το άνοιγμα το φύλλου
 
Εκτέλεση
Καθαρίζω και πλένω πολύ σχολαστικά τα χόρτα και τα μυρωδικά μου.
Ψιλοκόβω τα χόρτα μου και τα μυρωδικά και τα τοποθετώ μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη.
Πασπαλίζω με μία περίπου χούφτα χοντρό αλάτι τα χόρτα και πιέζω με τα χέρια μου στύβοντας τα χόρτα για να πέσει ο όγκος τους και να βγάλουν την υγρασία τους.
Τα στραγγίζω.
Προσθέτω μισό φλιτζάνι τραχανά ή σιμιγδάλι ψιλό ή σπασμένο ρύζι για να τραβήξει την υγρασία.
Ραντίζω τα χόρτα μου με λάδι μέχρι να γυαλίσουν και δοκιμάζω στο αλάτι.
Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα με προσοχή.
Σπάω τη φέτα με τα χέρια και ανακατεύω μέσα στα χόρτα.
Αφήνω στην άκρη.
Για το ζυμαράκι μου , βάζω σε μία λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι και κάνω μία γουβίτσα στη μέση.
Μέσα στη λακούβα που δημιούργησα βάζω το αλάτι το γιαούρτι το λάδι το ξύδι και το νερό και ανακατεύω.
Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι στο κέντρο και αρχίζω να ζυμώνω μέχρι να έχω ένα σχεδόν σφιχτό ζυμαράκι (όχι πολύ σφιχτό και δεν μπορώ να το δουλέψω).
Ανοίγω 4 χοντρά φύλλα.
Λαδώνω καλά ένα ταψί νούμερο 40 και στρώνω το πρώτο φύλλο.
Ραντίζω με λαδάκι και απλώνω και το δεύτερο φύλλο.
Απλώνω τη γέμιση και στρώνω από πάνω το τρίτο φύλο.
Ραντίζω πάλι καλά με λαδάκι και κλείνω με το τελευταίο φύλλο.
Ραντίζω καλά με ελαιόλαδο και με λίγο νεράκι.
Με ένα πιρουνάκι τρυπάω εδώ και εκεί το επάνω φύλλο έτσι ώστε να απεγκλωβίζονται οι υδρατμοί και να μην φουσκώσει η πίτα.
Ψήνω στους 210 βαθμούς στις αντιστάσεις στην πιο χαμηλή σχάρα για μία ώρα περίπου.
Με το υπόλοιπο ζυμαράκι και την υπόλοιπη γέμιση έφτιαξα χορτόπιτες σε μπαστουνάκια.
Έβαλα σε λαδωμένα ταψάκια σκέπασα με μεμβράνη και φύλαξα στην κατάψυξη.