
ΚΑΤΗΜΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Εθιμικό εορταστικό γλυκό που φέρνει τύχη αφού έχει αμύγδαλα, καρύδια, μέλι, αρωματικά και σουσάμι. Τα γλυκά που «θέλει» η παράδοση να χαρίζουν χαρά στο σπίτι που φτιάχνονται και σε αυτούς που τα μοιράζονται.
Τα κατιμέρια, τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Στην Κω τα γεμίζουν με ντόπιο τυρί, μέλι και κανέλα, οι σμυρνιές τα λούζουν με πετιμέζι, στην Πελοπόννησο τα παραγεμίζουν με γλυκιά κρέμα και ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα σύκα, στην Κεντρική Ελλάδα η γέμιση έχει κολοκύθα, σταφίδες και καρύδια και στα καστανοχώρια η κρέμα κάστανου δίνει ξεχωριστή γεύση.
Εγώ σας δίνω την πιο απλή και νόστιμη συνταγή από την Αιτωλοακαρνανία.
Για το φυλλο
500 γρ αλευρι
Μισο γιαουρτι
1 φλ. καφε λαδι
1 αυγο
Λιγο αλατι
1 κουταλια ξυδι
Λιγο χλιαρο νερο
Τα ζυμωνουμε ολα μαζί, χωριζουμε τη ζυμη σε 4 - 5 μπαλακια και αφηνουμε να ξεκουραστει μιση ωρα.
Σε ενα μπολ ριχνουμε 2 κουπες καρυδια, μιση σουσαμι, 2 κουταλιες φρυγανια και 2 κουτ. ζαχαρη.
Κανελα γαρυφαλο μοσχοκαρυδο.
Ανοιγουμε το φυλλο, το λαδωνουμε, ριχνουμε γεμιση και τυλιγουμε.
Το χαραζουμε, ριχνουμε 1 κουπα τσ. λαδι και ψηνουμε σε χαμηλο φουρνο για 1 ωρα να ροδισει.
Σιρόπι
1μιση ποτηρι ζαχαρη
1 ποτήρι νερό
Λιγο χυμο λεμονι
Κανελα γαρυφαλο μοσχοκαρυδο.
Ανοιγουμε το φυλλο, το λαδωνουμε, ριχνουμε γεμιση και τυλιγουμε.
Το χαραζουμε, ριχνουμε 1 κουπα τσ. λαδι και ψηνουμε σε χαμηλο φουρνο για 1 ωρα να ροδισει.
Σιρόπι
1μιση ποτηρι ζαχαρη
1 ποτήρι νερό
Λιγο χυμο λεμονι
και 1 ξυλο κανελα.
Οταν βρασει (5 λεπτα) ριχνουμε 3 κ.σ. μελι
Στο σιροπιασμα:
ΚΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Οταν βρασει (5 λεπτα) ριχνουμε 3 κ.σ. μελι
Στο σιροπιασμα:
ΚΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Δημιουργός συνταγής: Ρουλα Λυρου